Komentara: 29
Pregleda: 5853

DS: Kasarna može biti vraćena gradu bez naknade

10.02.2015. u 14:06h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Informativne službe GrO Demokratske stranke u prenosimo u celosti.
DS: Kasarna može biti vraćena gradu bez naknade

Povodom vesti da će Grad Subotica otkupiti od republičke Direkcije za imovinu Dom vojske i kasarnu „Kosta Nađ“, tzv. „Prvu kasarnu“, Demokratska stranka obaveštava gradsku vlast i javnost da je Gradsko veće 14. maja 2013. godine donelo zaključak kojim se podržava upućivanje zahteva republičkoj Direkciji za imovinu i Vladi Republike Srbije da se nekadašnja kasarna „Kosta Nađ“ vrati Gradu Subotici bez naknade.

Nesporno je utvrđeno da su  parcele na kojima se nalaze objekti kasarne još 1878. godine bile u vlasništvu Slobodnog kraljevskog grada Subotice, a prema pisanim dokumentima iz 1912. godine,  grad je sopstvenim sredstvima sagradio i objekte na svojim parcelama i dao ih vojsci na korišćenje, dok dokumenti od 1934. godine govore da je vojska plaćala najam gradu za te objekte.

Tek posle Drugog svetskog rata, Jugoslovenska narodna armija , odnosno SFRJ, oduzima objekte i zemljište od Grada Subotice bez naknade. Kako je Republika Srbija pravni sledbenik SFRJ smatramo da bi zemljište i objekti bivše kasarne mogli biti vraćeni Gradu Subotici takođe bez naknade.

Lokalnu samoupravu podsećamo da Grad još uvek nije dobio odgovor na obimno dokumentovani zahtev, te bi bilo svrsishodno pre odluke o kupovini uložiti napor da se izbegne plaćanje objekta kasarne “Kosta Nađ”.

Na osnovu sličnih dokumenata Republika Srbija vratila je objekte nekadašnje kasarne bez naknade Opštini Senta, što je još jedan argument u prilog našem predlogu.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 5853

Povezane vesti

Povezane teme

DS Subotica

kasarna Kosta Nađ

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.