Komentara: 8
Pregleda: 4067

Zahtev za pomilovanje Šaša primljen, očekuje se pozitivan ishod

02.08.2012. u 00:21h
Izvor: Blic
Generalni sekretarijat predsednika Srbije Tomislava Nikolića primio je danas zahtev novinara Lasla Šaša za pomilovanje i prosledio ga osnovnom sudu u Subotici, odakle su pružili uverevanje da će mišljenje biti pozitivno, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.
Zahtev za pomilovanje Šaša primljen, očekuje se pozitivan ishod

Generalni sekretarijat je, kako predviđa Zakon o pomilovanju, zahtev prosledio osnovnom sudu u Subotici koji je doneo presudu u procesu protiv Šaša. "U usmenom razgovoru sa vršiocem funkcije predsednika suda Rozalijom Tumbas, generalni sekretar predsednika Nebojša Rodić dobio je uverenje da će mišljenje biti pozitivno", navodi se u saopštenju.

Po proceduri, kako se precizira, "predmet se dalje dostavlja Ministarstvu pravde, koje daje predsedništvu mišljenje".

"Administracija predsednika Srbije čini maksimalne napore da se procedura ubrza i oslobodi novinar koji je izrazio svoje mišljenje, jedno od osnovnih ustavom zagarantovanih prava", zaključuje se u saopštenju.

Šaša je osnovni Sud u Subotici osudio da plati 150.000 dinara jer je navodno uvredio vođu organizacije "64 županije" Lasla Torockaja.

Šezdesetdevetogodišnjem Laslu Šašu, nekadašnjem saradniku listova "Mađar so" i "Het nap", Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda iz Subotice, kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150.000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu "Mađar so".

Pošto Šaš nije imao novca da plati, morao je da zatvorom odsluži kaznu od 150 dana, u kome se nalazi već nekoliko dana.


 

SPS se priključila apelu za oslobađanje Lasla Šaša

U toku današnjeg dana Yu Eco je preneo saopštenje u kojem se navodi da se SPS priključuje apelu za pomilovanje Lasla Saša, a koje u celosti prenosimo:

Socijalistička Partija Srbije se pridružuje apelu novinarskih udruženja u Srbiji sa zahtevom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da pomiluje novinara u penziji , Lasla Šaša osuđenom na kaznu zatvora od 150 dana zbog teksta koji je objavio u dnevnom listu Mađar-so, piše u saopštenju koje je potpisao portparol Gradskog odbora, Veselin Cvijetić. U tekstu Šaš je upozorio na opasnost od nacional-šovinističkog delovanja pokreta „Županija 64“ i njenog lidera Lasla Torockaija.

Svi društveni subjekti treba da preuzmu svoj deo odgovornosti i da blagovremeno ukažu na opasnost koja preti od pojedinaca, organizacija i ideologije koja za cilj ima prekrajanje granica, teritorijalne aspiracije ili izmene etničke strukture stanovništva, piše u saopštenju.

Odluku suda nećemo komentarisati, ali pitamo Ustavni sud i tužilaštvo zašto je sa spiska desničarskih i ekstremističkih organizacija u Srbiji, čiji rad je zabranjen, izostavljena organizacija „Županija 64“.Socijalisti poručuju da multietnički sklad građen vekovima na teritoriji Srbije i Vojvodine treba da predstavlja najvrednije nasleđe i zaostavštinu na koju treba da budemo ponosni i koju smo svi u obavezi da baštinimo i čuvamo kao jednu od najvažnijih tekovina naših predaka, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4067

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.