Komentara: 2
Pregleda: 4472

Vinska priča - u školskim okvirima

14.03.2016. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Iako nisu plasirana na tržište i ne nalaze se na rafovima prodavnica, vina koje proizvode učenici Hemijsko-tehnološke škole (smer: vinogradar-vinar), za kratko vreme osvojila su nekoliko značajnih priznanja!
Vinska priča - u školskim okvirima

Na 19. Međunarodnom sajmu vina, održanom 23. januara u Temerinu, vino “Pinot Gris”, u konkurenciji 272 uzorka, osvojilo je veliku zlatnu medalju i kao najbolje belo vino na sajmu nagrađeno je peharom, dok je vino “Pinot Noir” osvojilo bronzanu medalju u kategoriji šiler vina. Na Vinskom balu, održanom 23. januara, u Hotelu "Galerija", vino "Pinot Noir rose" je, između ostalih vina renomiranih proizvođača, posluženo gostima. Na reviji vina i rakije “Neštin 2016”, održanom 5. februara u Neštinu kod Bačke Palanke, “Pinot Noire Rose” i “Sauvignon Blanc” nagrađeni su srebrnom medaljom.

Za veliki uspeh „đačkih vina“, osim samih učenika, zaslužna je profesorka stručnih predmeta Hemijsko-tehnološke škole Teodora B. Varga i njen kolega Igor Marcikić, zadužen za praktični deo nastave. Njihovi učenici (odeljenje IV-6) praksu obavljaju u Vinariji „DiBonis“.

- Pošto smo želeli da đacima školovanje učinimo zanimljivijim i korisnijim, znajući da se iz prakse najviše nauči, odlučili smo da pokušamo da ostvarimo saradnju sa nekom vinarijom. U avgustu prošle godine kolega Marcikić, direktor škole Nikola Matković i ja bili smo na razgovoru sa vlasnikom Vinarije „DiBonis“ Laslom Bonijem i on je rado pristao na saradnju – objašnjava profesorka Varga.

Vinska priča - u školskim okvirima

Osim što praktičnu nastavu obavljaju u vinariji, učenici se sa proizvodnjom vina upoznaju bukvalno od prvog koraka jer deo prakse obavljaju i u samom - vinogradu! Osim Lasla Bonija koji je školi i učenicima izašao u susret poklanjajući i određenu količinu grožđa, pozitivnu stranu priče prepoznali su i u vinarijama „Zvonko Bogdan“, „Brindza“ i „Vinski dvor“, pa je učenicima na raspolaganju bila veća količina različitog vrsta grožđa. „Zato i imamo tri vrste vina!“ – objašnjava profesorka Varga, i dodaje: - Proizveli smo dve vrste belog vina – „Pinot Gris“ i „Sauvignon Blanc“, kao i „Pinot Noire Rose“. Od septembra 2015, tačnije od same berbe, pa do finalne proizvodnje, učenici su učestvovali u svim fazama, svim etapama radnje! Sami su brali grožđe, sami muljali, presovali, dodavali kvasac, pratili vrenje, ispitivali u laboratoriji, čak napravili i svoje etikete za flaše! Osim znanja koje su stekli, kao nagradu za svoj trud, nakon mature dobiće po pet boca svake vrste vina sa štampanim svojim etiketama. Biće to poklon za učešće.

Vinska priča - u školskim okvirima

A zasluženi poklon i nagrada školi svakako je veliki uspeh koji su, kako smo rekli, ova vina postigla za kratko vreme! Posle ovakvog uspeha logičan korak je plasiranje proizvoda na tržište, ali škola kao obrazovna ustanova nema pravo na to. “Zadovoljićemo se konzumiranjem vina na proslavama i ponosno ga predati kao poklon onima koji nam dođu u posetu” – rekli su nam u školi i poručili: “Najveći uspeh biće ako sledeća generacija učenika na smeru vinogradar- vinar tokom četvorogodišnjeg školovanja bude imala iste mogućnosti kao i njihovi prethodnici - da se sa procesom nastanka “rajskog nektara” upozna od samog početka do – srećnog završetka”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 4472
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.