Komentara: 0
Pregleda: 2044

Vikend posvećen graditeljskom nasleđu

21.01.2012. u 17:24h
Izvor: RTV Yueco
Vikend posvećen graditeljskom nasleđu

Održan je prvi vikend u Subotici posvećen nasleđu grada, koji se održava u “Art bioskopu Lifka”. Obuhvata predstavljanje kreativnog projekta posvećen promociji značenja i uloge graditeljskog nasleđa u procesu urbanog razvoja aktivnom kooperacijom Subotičana, stručnjaka, civilnog sektora, organizacija i institucija. Pored zanimljivih predavanja gostujućih stručnjaka, upriličena je i čajanka, kao i i projekcije arhivskih filmova o Subotici, a svi koji su želeli imali su i priliku da potpišu peticiju za usvajanje Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice.

Prvim vikendom posvećenom graditeljskom nasleđu, nastavlja se promocija Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice.

Predstavnici asocijacije “Evropa nostra” ocenili su da je Subotička deklaracija jedinstven slučaj u Srbiji odnosa prema graditeljskom nasleđu. Komunizam, nacionalizacija imovine, tranzicija, sve je to ostavilo traga na graditeljsko nasleđe.

Prema rečenom, glavni cilj ovakvih nastojanja ne treba da bude samo očuvanje, već i održivo korišćenje graditeljskih objekata iz prošlosti. Takvih primera ima u okruženju, a menadžment u graditeljskom nasleđu gotovo i ne postoji, tako da su prisutnima predstavljena osnovna načela.

Pored zanimljivih predavanja gostujućih stručnjaka, upriličena je i čajanka, kao i i projekcije arhivskih filmova o Subotici, a svi koji su želeli imali su i priliku da potpišu peticiju za usvajanje Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2044
Povezane teme

subotička deklaracija

Art Bioskop Lifka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.