Komentara: 36
Pregleda: 4231

Uskoro konstituisanje Nacionalnog saveta Bunjevaca

10.11.2014. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom naredne nedelje treba da bude održana konstitutivna sednica NSB, a za predsednicu biće kandidovana mr Suzana Kujundžić Ostojić, koju su podržale četiri izborne liste.
Uskoro konstituisanje Nacionalnog saveta Bunjevaca

Poverenje dosadašnjoj predsednici privremenog organa upravljanja Saveta ukazali su, pored njene, liste koje predvode Mirko Bajić, Branko Pokornić i Mirjana Savanov.

- Naš je predlog da Suzana Kujundžić Ostojić vodi Savet u naredne četiri godine, i to ne na neko vreme ili da budu rotacije,  jer smo videli do čega je to dovelo – istakao je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i nosilac liste koja je dobila najviše glasova na nedavno održanim izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina. – Argumenata za naš izbor ima zaista mnogo, a najveći od njih je  što je zahvaljujući dobrom funkcionisanju privremenog organa uprave Savet izašao iz ćorsokaka u kome se našao.

Po njegovim rečima, na funkcijama u novom sazivu Saveta neće biti stranački kadrovi, već ljudi koji su kompetentni za ta mesta. Strateški ciljevi rada budućeg NSB biće:

  • podizanje svesti o značaju i potrebi postojanja Nacionalnog saveta kao predstavničkog tela Bunjevaca,
  • uspostavljanje odnosa prema organima vlasti u Republici Srbiji u pogledu položaja i ostvarivanja prava kao autohtone nacionalne manjine,
  • uspostavljanje odnosa prema lokanoj i pokrajinskoj vlasti u cilju realizacije potreba bunjevačke nacionalne manjine,
  • uspostavljanje saradnje sa priopadnicima bunjevačke nacionalne manjine u dijaspori,
  • saradnja i ostvarivanje partnerskih odnosa  sa Navionalnim savetima drugih nacionalnih manjina
  • delovanje u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, jezika

Uskoro konstituisanje Nacionalnog saveta Bunjevaca

Prema mišljenju mr Suzane Kujundžić Ostojić, pred Savetom su teški zadaci jer „ono što je za ostale nacionalne manjine zakon, za Bunjevce tek treba da se definiše“.

- Najvažnije je da ne bude turbulencija u Savetu i da on dobro funkcioniše u naredne četiri godine, jer ne smemo sebi više da dozvolimo situacije koje smo imali u proteklom periodu – naglašava Kujundžić Ostojić. – Pogodio nas je tekst u kome se kaže da još jedino i nismo konstituisali Savet. Nikome od nas koji smo učestvovali na izborima nije palo na pamat da ostavimo posao napola urađen i izneverimo sve one koji su  izasli na izbore.

Izvor: Subotica.com
Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Kzn povodom konstituisanja Nacionalnog saveta Bunjevaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 4231
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

nacionalni savet bunjevaca

mirko bajić

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

suzana dulić

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.