Komentara: 7
Pregleda: 8530
Foto

U Žedniku održano takmičenje risara

11.07.2015. u 17:32h
Izvor: Subotica.com
U okviru ovogodišnje „Dužijance“, na imanju porodice Šarčević u Žedniku danas je održano tradicionalno takmičenje risara, koje je ove godine okupilo 30 parova.
U Žedniku održano takmičenje risara

Najbolji i najbrži risarski par i ove godine su bili Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. Odmah iza njih bili su Davor Balažević i Jasna Vuković, a treće mesto dele dva risarska para – Mario Dulić i Suzana Kovačević i Perica Tikvicki i Emera Poljaković. Najstariji par koji je učestvovao su Ileš i Pana Kiralj, a najmlađi David Bedić i Vesna Ivković.

Kao što stari običaj nalaže, risari i njihove pratilje okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su da stižu gosti, koje su u svečanim nošnjama dočekivali domaćini Blaženka i Stipan. Svi zajedno su potom seli za trpezu od slame gde je postavljen čuveni risarski doručak – slanina, crni luk, kiselo mleko, domaća pogača i voda sa bunara.

U Žedniku održano takmičenje risara

Posle dobrog jela, šale i divana, risari i risaruše svih generacija sa nestrpljenjem su dočekali zvuk zvona kojim je gradonačelnik Jene Maglai najavio početak risa.

- Najpre da izrazim zadovoljstvo što je pšenica ovako dobro rodila i drago mi je što je ova manifestacija organizovana na visokom nivou, jer se tradicija mora očuvati. Grad će, kao i do sada, podržavati ovakve događaje, jer su oni naša prošlost, naša budućnost i naša tradicija  - istakao je gradonačelnik Maglai.

Nemareći za temperaturu koja je već prepodne prešla 30 stepeni, risari su u takmičenje ušli puni elana i jedan za drugim, kao u ritmu, padali su veliki otkosi pšenice. Prateći u stopu svog  „baću“, vešte i snažne ženske ruke vezivale su žito u snoplje i slagale ga na gomilu.

U Žedniku održano takmičenje risara

- Neću slagati ako tvrdim da više od pola posla zavisi od risaruše, od njene brzine i spretnosti – priča ne prekidajući posao Antun Juhas iz Ljutova.

Posetioci su mogli da vide i kako je izgledala vršidba starim mašinama, a po prvi put održano je i takmičenje u pravljenju tarane. U revijalnom delu svoje umeće pokazali su i mali risari do 14 godina.

Izvor: Subotica.com
Takmičenje risara Takmičenje risara Takmičenje risara Takmičenje risara Takmičenje risara Takmičenje risara Takmičenje risara Takmičenje risara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 8530
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

takmičenje risara

dužijanca 2015

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.