Komentara: 1
Pregleda: 2238

U toku upis u školu za osnovno obrazovanje odraslih

09.08.2018. u 12:32h
Izvor: TV Subotica
U toku je upis polaznika u školu za funkcionalno obrazovanje odraslih, koje je besplatno, dok za nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji, Nacionalna služba za zapošljavanje finansira i troškove udžbenika i prevoza. Školska godina počinje paralelno sa početkom školske godine za redovne đake, nastava se odvija na Otvorenom univerzitetu, u popodnevnim časovima.
U toku upis u školu za osnovno obrazovanje odraslih

Program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih je jedna od mera aktivne politike koju NSZ sprovodi u okviru svojih redovnih aktivnosti, a podrazumeva finansiranje završetka škole nezaposlenim licima.  Program je namenjen licima bez stručne spreme ili sa nepotrpunom osnovnom školom, a starija su od 15 godina. NSZ finansira udžbenike i  prevoz, a uslov je da su lica prijavljena na njihovu evidenciju.

- Program se sprovodi u tri ciklusa i traje ukupno tri godine. U okviru prvog ciklusa lica dobijaju mogućnost da završe prva četiri razreda, u drugom peti i šesti razred, dok u trećem završavaju svoj osnovnoškolski obrazovni period. - kaže Milena Kosović, organizatorka obrazovanja odraslih NSZ - Nakon što lice završi program osnovnog funkcionalnog obrazovanja mogu biti uključena u druge program osposobljavanja koje takođe finansira NSZ poput program za tržište rada sticanja praktičnih znanja putem kojih oni stiče nova znanja i veštine koji im mogu pomoći da što brže i lakše dođu do željenog zaposlenja.

Program se realizuje u saradnji sa OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ koja je već dugi niz godina akreditovana za obrazovanje odraslih. Upis je toku i traje sve do 25. avgusta, a svi zainteresovani treba da ponesu izvod iz matične knjige rođenih i svedočanstvo o poslednjem završenom razredu. U programu nema fizičkog, likovnog i muzičkog, ali su uvedeni predmeti preduzetništvo i digitalna pismenost.

- Pozitivno je to što je skraćen plan i program, a priznato je i ako nema napunjeih 17 godina, može da redovno upiše srednju školu. Čak šta više polaznici koji imaju afirmativnu meru, odnosno dobijau dodatne bodove kako bi ih afirmisali da nastave školovanje. Oni preko 17 godina mogu da upišu vanredno srednju školu, isto polažu završni ispit, s tim da su testovi prilagođeni planu i programu onome što su završili. - kaže Klaudija Gubić Šelken, direktorka OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"

Na evidenciji Filijale Subotica u prvoj polovini godine prijavljeno je 1810 lica bez škole ili sa nepotpunom osnovnom školom, od toga u Bačkoj Topoli 228, u Malom Iđošu 181 lica, a u Subotici 1401 lice.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2238
Povezane teme

inkluzija u obrazovanju

obrazovanje subotica

subotica obrazovanje

škola za osnovno obrazovanje odraslih

osnovno obrazovanje

osnovno obrazovanje odraslih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.