Komentara: 8
Pregleda: 3812

"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

11.07.2018. u 17:06h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna manifestacija "Takmičenje risara" održaće u subotu, 14. jula, na njivi u Đurđinu, pokraj Katoličke crkve. Osim ove, naredne nedelje održaće se i manifestacija "Nadmetanje u pucanju bičeva", takođe u Đurđinu, kao i Svečana akademija kojom će se obeležiti jubilej "Dužijance".
"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

Za titulu najbržeg i najspretnijeg, u subotu će se takmičiti 22 risarska para iz Subotice i okolnih mesta, među kojima će biti i šest mladih parova, dok će nekolicina njih kositi žito samo revijalno, van takmičarskog programa. Domaćini ove tradicionalne manifestacije biće Stipan i Marija Kujundžić, dugogodišnji članovi organizacije "Takmičenje risara", a bogat i sadržajan program upotpuniće nastup folklorne grupe Hrvatskog kulturnog centra u prepodnevnim časovima.

- Jedan od najatraktivnijih delova programa, svakako je i čuveni risarski doručak, kada svi koji dođu mogu da sednu na seno i zajedno obeduju. Kao i do sada, za doručak smo obezbedili slaninu, luk, domaću kiselnu, domaći hleb, so i crvenu papriku, a jedino što je potrebno da ponesete je brica, s kojom ćete moći da jedete - rekao je  Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Subotica.

"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

Ove godine, Udruženje proslavnja tri velika jubileja. Naime, manifestacije "Takmičenje risara" i "Dužijanca" obeležavaju 50 godina otkako je po prvi put organizovano takmičenje u košenju žita, kao i prva gradska ili civilna "Dužijanca". Uz njih, obeležava se i 25 godina otkako su se Grad Subotica i Katolička crkva udružili i zajednički organizovali "Dužijancu". Za potrebe proslave, izrađena su četiri nova logotipa, jedan za Udruženje i tri kojima će se predstaviti ove tradicionalne manifestacije i njihovi jubileji.

- Kao što se može videti, logo Udruženja predstavlja ruke koje drže hleb, ali je u polukrugu klas, koji nas podseća na prostranu bačku ravnicu, na koju su se naši pradedovi doselili pre više stotina godina. Kada su prvi put milovali zlatne klasove i osetili miris pečenog hleba, spontano su počeli da se zahvaljuju Bogu na završetku žetve i hlebu. To je ono što smo želeli da predstavimo ovim logom, ruke naših ljudi koje rade uz blagoslov Boga, a u znak zahvalnosti mu daruju hleb i drugima u svom okruženju - objasnio je Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Subotica.

"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

Pored "Takmičenja risara", u Đurđinu će se u utorak, 17. jula, održati još jedna tradicionalna manifestcija "Nadmetanje u pucanju bičeva", s početkom u 17 časova, dok će se jubilej "Dužijance" obeležiti Svečanom akademijom u četvrtak, 19. jula, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova.

- Na Svečanoj akademiji nastupiće Kvartet Subotičkog tamburaškog orkestra i operska diva Alenka Konjević, koja će izvesti Ariju iz opere "Dužijanca" kompozitora Josipa Andrića. Zatim, prikazaće se dva filma retrospektive o "Dužijanci" iz 1968. i 1993. godine, koje je pripremio Zvonimir Sudarević. Takođe, organizacioni odbor će dodeliti nagrade u tri ranga, od kojih će prva nagrada u obliku statue risara biti dodeljena trima institucijama i jednom pojedincu, dok će plakete i zahvalnice biti podeljene svima koji su svih ovih godina uzeli učešće u organizaciji "Dužijance" na bilo koji način - istakla je Ljiljana Dulić, zamenica predsednika Uduženja.

"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

Centralna proslava "Dužijance" započeće 12. avgusta, a osim u Subotici, ove godine će se po prvi put održati i u Zagrebu, 19. avgusta.

Program "Takmičenje risara 2018"

  • 06:00h - Okupljanje risara;
  • 06:30h - Izlazak risara na njivu;
  • 06:45h - Smotra risara;
  • 07:00h - Pletelje uža;
  • 07:15h - Dolazak gostiju;
  • 08:00h - Tradicionalni risarski doručak;
  • 09:00h - Početak takmičenja risara;
  • 11:00h - Proglašenje pobednika u kuvanju tarane;
  • 11:00 - 12:00h Prikaz rada na starim mašinama;
  • 11:30h - Dečje igre "Kasalisica";
  • 12:00h - Proglašenje pobednika takmičenja risara i uručenje nagrada i zahvalnica.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3812
Povezane teme

dužijanca

takmičenje risara

risari

đurđin

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.