Komentara: 25
Pregleda: 11328
Foto

SVM traži zatvaranje Prihvatnog centra za migrante

30.06.2017. u 16:44h > 19:37
Izvor: Subotica.com
Odbornička grupa SVM izradila je predlog Deklaracije koji će se naći 6. jula na redovnoj sednici Skupštine grada, a u kojoj će se insistirati definisanje jasnog stava prema naseljavanju i generalno prihvatanju migranata u Subotici, ali i gašenje već postojećeg Prihvatnog centra.
SVM traži zatvaranje Prihvatnog centra za migrante

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) već nekoliko puta digao je glas protiv mogućnosti naseljavanja migranata na području Grada Subotice, a upravo ta tema ponovo je bila povod današnjeg sazivanja konferencije za medije.

Po rečima Timee Horvat, predsednice Gradskog odbora SVM, njihova odbornička grupa u gradskoj skupštini podnela je Deklaraciju u skladu sa stavom ove političke stranke po pitanju migranata, odnosno namera da se grade dodatni smeštajni kapaciteti za njihove potrebe.

- Stav SVM je jasan i takav je više godina unazad, a on glasi da migranti ne treba da se zadržavaju na teritoriji grada Subotice, da ne treba da se dovode u ovaj grad i da treba minimizirati njihovo prisustvo, a ne povećavati smeštajne kapacitete - istakla je Timea Horvat i dodala da je ova stranka jedina koja je stala na stranu građana kada je došlo do samoorganizovanja oko peticije protiv gradnje stanova za migranske porodice u ulici 27. maja u MZ "Dudova šuma", a koje je inicirala Vlada republike Srbije u saradnji sa Kraljevinom Norveškom

Timea Horvat smatra da 3.761 potpisa građana kroz peticiju protiv gradnje ovakvih stambenih jedinica je dovoljno jasan signal da odbornička grupa SVM pokrene ovo pitanje pred odbornicima u Gradskoj skupštini.

- Ovo pitanje ima posebnu težinu, ozbiljno je pitanje, radi se o odluci koja je doneta mimo građana Subotice i mi smo u skladu sa tim odlučili da predamo Deklaraciju. Mi smo za to da pokrenemo dijalog, da donesemo odluku u skuštinskoj većini, ali isto tako smo svesni da realizacija te odluke neće moći zaustaviti na nivou lokalnog parlamenta jer znamo da realizaciju ove odluke mogu da zaustave samo oni koji su tu odluku i doneli, a to je Vlada Republike Srbije. Isto tako smatramo da svaki izabrani političar treba da radi u interesu građana Subotice i da moramo da obezbedimo mir u ovom gradu. Nadam se da će doći do glasanja i da ćemo doneti neku vrstu preporuke Vladi Srbije da zaustavi gradnju stanova ili nađe nekog drugog korisnika pomoći Kraljevine Norveške - kaže Horvat

SVM traži zatvaranje Prihvatnog centra za migrante

Predsednica Gradskog odbora SVM kritikovala je i Jenea Maglaija, bivšeg gradonačelnika Subotice, danas lidera Pokreta za građansku Suboticu, navodeći da se isti već neko vreme pokušava "šlepati" uz inicijative koje sprovodi SVM, nazvavši takvo ponašanje "ciničnim i bezobraznim".

- Gospodin Maglai pokušavao je više puta da prikupi jeftine političke poene, u nameri tako da prikrije pogrešne odluke 2015. godine otvaranjem Prihvatnog centra - tvrdi Horvat

U navedenoj Deklaraciji stoje četiri tačke, među kojima su: da se Gradska skupština izjasni po pitanju 3.761 potpisnika peticije, zatim da se prioritet rešavanja smeštajnih problema sa migranata vrati nazad na građane Subotice, da Gradska skupština zauzme stav koji će se izneti Vladi Srbije kao znak protivljenja izgradnje smeštajnih kapaciteta za migrantske porodice, a u isto vreme da se potraži mogućnost da se sredstva (Kraljevine Norveške) namenjena za zbrinjavanje migranata preusmere na rešavanje egzistencijalnih problema Subotičana. Kao poslednju tačku traži se da odbornici kroz incijativu Vladi Srbije zauzmu stav da se već postojeći Prihvatni centar u najskorijem roku trajno zatvori.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da bi ovakav stav mogao da naruši dobre koalicione odnose između SVM i SNS, koji su važili za čvrste na svim nivoima vlasti, predsednica Gradskog odbora SVM rekla je da ne očekuje nikakve negativne promene navodeći da u svakoj koaliciji postoje određena neslaganja, ali da to ne moraju biti prepreke za dalju saradnju.

Izvor: Subotica.com
Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici Najava Deklaracije SVM o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 11328

Povezane vesti

Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

prihvatilište za migrante

timea horvat

migrantska kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.