Komentara: 38
Pregleda: 10053
Foto

Svečano otvoreni Zavičajni dani

05.09.2018. u 01:26h
Izvor: Subotica.com
Svečano otvoreni Zavičajni dani

U Velikoj većnici Gradske kuće večeras su svečano otvoreni Zavičajni dani, bogata kulturno, umetnička i sportska manifestacija koju već petu godinu organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Svečanost je otvorio Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, koji je u ime Vlade Srbije i gradonačelnika Bogdana Labana poručio da će ova izuzetno značajna manifestacija uvek imati podršku.

Svečano otvoreni Zavičajni dani

Dragi Vučković i Borivoje Vukajlović na otvaranju manifestacije "Zavičajni dani"

- Čast mi je da sam od prvih pripremnih dana deo ove, nadam se, blagoslovene istorije. Grad Subotica je uvrstio ovu manifestaciju u red onih od posebnog značaja i uvek će je podržati, i svaki organizacioni problem biće prevaziđen - poručio je Dragi Vučković. - Umni ljudi sa početka veka govorili su da je čovek, njegova suština, otuđen od ovog sveta, koji je zapravo ceo njegov zavičaj. I zato značaj Zavičajnih dana nije samo u korenu reči i obeležavanju običaja koje čuvamo, već ova manifestacija gradi određene vrednosti. Svedoci smo da globalna kretanja idu ka tome da se čovek raskoreni i postane obezličen, bez dostojanstva, identiteta, hrabrosti... Zavičaj je mesto vrednosti koja nam ne da da se raskorenimo i ova manifestacija je određena vrsta otpora globalnim kretanjima otuđenosti.

ARNO GUJON - ČOVEK VELIKOG SRCA

Povelja zahvalnosti, koju Savez srpskih udruženja SBO tradicionalno dodeljuje, ove godine uručena je francuskom humanitarcu Arno Gujonu. Čovek velikog srca pozdravljen je višeminutnim aplauzom. 

Svečano otvoreni Zavičajni dani

Arno Gujon je rođen je 27. novembra 1985. godine u Grenoblu u Francuskoj. Diplomirao je na Visokoj školi za zaštitu životne sredine i zaštite rada u Grenoblu. Jedno vreme je radio u Zvorniku u Republici Srpskoj kao koordinator, gde je upoznao buduću suprugu Ivanu, Srpkinju rođenu u Francuskoj.

Danas kao supružnici žive i vode kancelariju humanitarne organizacije u Beogradu. Dana 11. maja 2015. godine u Beogradu je na prigodnoj svečanosti dobio srpsko državljanstvo i pasoš Republike Srbije. Objavio je knjigu „Svi moji putevi vode u Srbiju”, kojom objašnjava razloge osnivanja humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo” (franc. Solidarité Кosovo) i angažovanja oko pomoći Srbima u enklavama na Kosovu.

Prvi put je došao u Srbiju krajem 2004. godine posle pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine i to u Kosovsku Mitrovicu. Tom prilikom je sa starijim bratom Bertranom i dvojicom prijatelja kamionom dovezao humanitarnu pomoć skupljenu u Francuskoj. Organizacija „Solidarnost za Kosovo” od osnivanja je dopremila pomoć u više od 30 konvoja u vrednosti većoj od milion i po evra, organizovala 12 projekata, sarađuje sa Eparhijom raško-prizrenskom i ima tridesetak volontera. Pomoć ovoj organizaciji u Francuskoj pruža 8.000 donatora.

Svečano otvoreni Zavičajni dani

Arno Gujon

- Posebna mi je čast što sam dobio priznanje u Subotici, krajnjem severu zemlje iako pomažem ljudima na krajnjem jugu, ali vaša solidarnost se vidi i oseća – rekao je Arno Gujon. - Mnogi od onih koji danas žive u Subotici došli su iz drugih krajeva, pogotovo tokom stravičnih događaja devedesetih godina. Njima je u jednom trenutnu bila potrebna pomoć i zato verujem da je solidarnost građana u Subotici ujedno i veća jer znate šta je to brinuti za budućnost i svoju i svoje dece. Možete biti ponosni na Suboticu i njenu lepotu i nadam se da će i ljudima na Kosovu i Metohiji biti dobro kao što je vama ovde, a iako su gradovi tamo drugačiji i oni imaju dušu. Posebno mi je drago što sam dobio priznanje i zbog zalaganja da se čuva srpska kultura i tradicija i neguje srpski jezik. U današnjem svetu koji klizi polako ka jednoobraznosti, u kome bi svi trebali da budemo isti, čuvati ono što jesmo, čuvati svoju istoriju jer je to ono što nas čini ljudima. Ako znamo ko smo i odakle smo, onda znamo i kuda idemo i zato su Zavičajni dani veoma bitni. Upozanavanje tradicije je uslov za suživot svih onih koji žive sa nama. Sve vrednosti srpske kulture saznao sam jer sam znao koje su vrednosti francuske kulture i istorije, a pošto sam znao ko sam i odakle sam mogao sam da se otvorim ka Srbiji i Srbima i sa ponosom mogu da kažem da sam deo vas!

Narednih pet dana u okviru Zavičajnih dana održaće se veliki koncert „Prijatelji za decu Kosova i Metohije“, Zavičajni festival sporta, Konferencija beba, Zavičajni festival hrane, nastupiće veliki broj folklornih ansambala i pevačkih grupa, a koncerte će održati grupa „Iskon“, Divlji kesten i Marinko Rokvić.

Svečano otvoreni Zavičajni dani

- Na ovaj način želimo da doprinesemo očuvanju kulture i tradicije srpskog naroda sa druge strane Save i Dunava i vežemo je za novi zavičaj. Mnogi od nas su tokom dve kolonizacije, posle Prvog i Drugog svetskog rata, ali i posle ratova devedesetih godina prošlog veka u Subotici našli svoj novi dom. Sve nas koji imamo dva zavičaja okuplja Savez srpskih udruženja SBO, prvi tamo daleko, a drugi u blagoslovenj vojvođanskoj ravnici – istakao je Borivoje Vukajlović, predsednik SSUSBO. - I ove godine Gradska uprava je finansijski pomogla održavanje Zavičajnih dana i dugujemo veliki zahvalnost što prepoznaju kulturno i narodno stvaralaštvo, tradiciju i običaju, i naše namere da mladi stiču nova znanja i nove prijatelje.

PROGRAM

Sreda, 5. septembar

  • 8-11 časova - Dobrovoljno davanje krvi "KRV ŽIVOT ZNAČI" (Crveni krst, Trg žrtava fašizma 3)
  • 17 časova - Nastup dečijih folklornih ansambala „Deca Srbije deci Kosova i Metohije" (Gradski trg)
  • 20 časova - Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" povodom 11 godina akcije "Deci Kosova i Metohije s osmehom, zajedno u školskim klupama" (Gradski trg)

Četvrtak, 6. septembar

  • 10 časova - Drugi zavičajni festival sporta
  • 18 časova - 4. Konferencija beba / Učestvuju: Joca Adamov, Predrag Vuković Peđolino, Branimir Rosić, Suzana Krivokapić, Plesni klub „Mon Miraž" Subotica (Gradski trg)
  • 20 časova - Koncert Etno grupe „Iskon" sa gostima: Violeta Radić, Hor Iskončići, Muzička škola Subotica, dečiji crkveni hor „Emanuil" (Gradski trg)

Petak, 7. septembar

  • 18 časova - Svilen konac, zlatan vez - nastup folklornih ansambala i pevačkih grupa (Gradski trg)
  • 20,30 časova Koncert Divljeg kestena (Gradski trg)

Subota, 8. septembar

  • 17 časova -  Zavičajni festival hrane sa prostora Republike Srbije, Republike Srpske i Srpske krajine (Gradski trg)
  • 8 časova - Igra kolo i u kolu, nastup folklornih ansambala i pevačkih grupa (Gradski trg)
  • 19,30 časova - Zatvaranje manifestacije "Zavičajni dani 2018" i manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" (Gradski trg)
  • 20 časova - Koncert Marinka Rokvića (Gradski trg)
Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 10053

Povezane vesti

Povezane teme

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.