Komentara: 37
Pregleda: 7605

Sutra štrajk upozorenja radnika u javnim preduzećima

29.11.2017. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Odbor Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Grada Subotice, kao sastavni deo Pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u ovoj delatnosti, stupiće u četvrtak u jednočasovni štrajk upozorenja u svim subotičkim javnim preduzećima.
Sutra štrajk upozorenja radnika u javnim preduzećima

Odluka o stupanju u jednočasovni štrajk, doneta je kao reakcija na težak materijalni položaj zaposlenih u komunalnoj delatnosti, a pre svega u izostanku najavljenog uvećanja zarada, koje su zamrznute i umanjene već tri godine.

- Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine sa svojih 10.000 članova stupa 30. novembra u jednosatni štrajk upozorenja. Osnovni zahtev Sindikata je da se javno komunalna preduzeća na lokalnom nivou izuzmu iz Zakona o privremenom uređivanju osnovica za isplatu zarada kod korisnika javnih sredstava. Donošenjem ovog Zakona, javna komunalna preduzeća su neopravdano svrstana u red subjekata koji treba da pune republički budžet i to samo od zarada zaposlenih. Umanjivanjem zarada zaposlenima za 10 odsto, komunalna preduzeća su u obavezi da ta sredstva transferuju u budžet Republike - ističu iz Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Kako su naveli, ovakvo stanje traje neprekidno već tri godine i dovodi ne samo do umanjenja zarada, jer su istim propisom zarade zamrznute, nego se ni tako umanjene, one ne mogu podizati. 

- Istovremeno Vlada saopštava da je konsolidovala budžet i da ima prostora za popravku i povećanje zarada, te donosi odgovarajuće akte i podiže zarade svima koji su korisnici republičkog budžeta, ali je u potpunosti zaboravila lokalna komunalna preduzeća, odnosno zaposlene u njima, koja nisu korisnici sredstava budžeta, ni lokalnog, ni pokrajinskog, ni republičkog. Ovo smatramo ogromnom nepravdom i može se reći da je reč o previdu Vlade, koja je predlažući pomenuti zakon, njime neopravdano obuhvatila javna i javno komunalna preduzeća, a do sada nije našla adekvatno rešenje da izađe iz te situacije - podvukli su iz Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Preduzeća koja sutra stupaju u jednočasovni štrajk upozorenja na teritoriji Grada Subotice su Javna komunalna preduzeća "Stadion", "Dimničar", "Pogrebno", "Suboticagas", "Subotička toplana", "Subotičke pijace", "Parking" i "Čistoća i zelenilo", kao i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, "Subotica trans" i "Palić Ludaš". 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 7605

Povezana vest

Povezane teme

javno komunalno preduzeće

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

javna komunalna preduzeća

javna preduzeća

štrajk

štrajk javnih komunalnih preduzeća

sindikat javnih i javnih komunalnih preduzeća

komunalne usluge

štrajk upozorenja

komunalne službe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.