Komentara: 12
Pregleda: 5219

Subotica kao kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020.?

05.09.2013. u 19:48h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Kada je u maju ove godine predstavljena inicijativa da Subotica postane kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020, usledio je niz polemika i mahom negativnih komentara u kojima se tvrdi da je sve to teoretski lepo zamišljeno, ali “malčice je drukčije u praksi” . Gradonačelnik smatra da Subotica ima predispozicije da ponese ovu prestižnu titulu, ali čak i ako se to ne desi, grad ne gubi ništa, naprotiv kao kandidat za ovu titulu može dosta da dobije.
Subotica kao kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020.?

U potrazi za dobrim primerima, gradonačelnik Subotice, Modest Dulić posetio je prošle nedelje Pečuj, gde je razgovarao sa prvim čovekom toga grada. Gradonačelnik Pečuja otkrio je da je projekat koji je Pečuju doneo pobedu u nadmetanju za ovu prestižnu titulu 2010. godine rezultat timskog rada i inovativnosti u kreiranju kulturnih sadržaja. I kao dobar domaćin i prijatelj, ponudio pomoć i podršku kandidaturi Subotice.

Dok se čeka uzvratna poseta mađarskog kolege Subotici, ostaje pitanje šta je prednost Subotice u odnosu na “protivkandidate”. Subotica nema infrastrukturu kakvom se mogu pohvaliti neki drugi gradovi. I dok radovi na zgradi Narodnog pozorišta kasne, rešenje za Zelenu fontanu se još ne nazire, lokal “Papilon” seli vredan umetnički enterijer, a Sinagoga posle dugog niza godina konačno počinje da dobija novu fasadu, na strani Subotice kao kandidata su, kažu nadležni "tradicija, kulturni život i sposobnosti kulturnih radnika". Lepo zvuči, samo da li je i dovoljno za “pobedu”?

Da ne postoje realne mogućnosti da se upustimo u jedan ovako ozbiljan projekat, po rečima gradonačelnika, ne bismo se ni upuštali u to. Da za Suboticu ima nade, pokazala su nedavna dešavanja u centru grada.

Nakon dužeg vremena, prvo stidljivo, a posle u punom sjaju, kvaliteti Subotice došli su do izražaja na Interetno festivalu koji je u centru grada, uz zaista KULTURNI program, okupio predstavnike svih naroda i narodnosti koji žive u Subotici.

Subotica kao kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020.?

detalj sa festivala Interetno 2013

Bez incidenata, uz muziku i ples predstavnika 11 zemalja i štandove sa proizvodima starih zanata i plodova rada ljudi i prirode, Subotica je opravdala titulu KANDIDATA. Za sada toliko, a ako kojim čudom (ili ne samo čudom!) i postanemo prestonica kulture, moraćemo to itekako da zaslužimo.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5219

Povezane vesti

Povezane teme

zelena fontana subotica

Grad Subotica

Narodno pozorište

Modest Dulić

interetno

kultura

papillon

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.