Komentara: 18
Pregleda: 4868

Školska slava "Sveti Sava"

27.01.2012. u 15:50h
Izvor: RTV Yueco
Školska slava "Sveti Sava"

U svim školama u Subotici danas je svečano obeležena školska slava Sveti Sava. U osnovnoj školi Sečenji Ištvan, koja je najmasovnija multikulturalna škola, već četvrtu godinu zaredom organizovana je velika svečanost, gde je obavljeno lomljenje kolača, ali je održan i kulturno zabavni program. Sveti Sava se u Srbiji slavi kao dan prosvete još od januara 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva srpskog.

Osnova škola Sečenji Ištvan ima preko 1000 učenika, a svečanosti povodom ove slave prisustvovali su predstavnici 55 odeljenja, koliko ih ukupno ima u ovoj školi.

Deca su prethodnih dana imala časove posvećene isključivo prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi, dok su danas u njegovu čast izveli kratak kulturno zabavni program.

Kao što običaji i nalažu obavljeno je sveštenje i lomljenje kolača u čast ove slave.

Kum slave, Slobodan Milošev, i direktorka škole Magdolna Fehervari održali su kratak govor i pozdravili sve prisutne goste.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika za obrazovanje Ljubice Kiselički, svetosavski dan u svakoj školi treba da bude prezentacija nečega novog, naprednog, a ne recitovanje starih stihova koje je Sveti Sava pisao. On je simbol novog, simbol atmosfere pomirenja i tolerancije.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4868
Povezane teme

školska slava

Sveti Sava

OŠ Sečenji Ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.