Komentara: 9
Pregleda: 6248

Sezonsko voće i povrće – luksuz ili potreba?

26.06.2018. u 17:44h
Izvor: TV Subotica
Koliko je sveže voće i povrće dostupno prosečnom srpskom potrošaču, ali i kako se kreću cene, proverila je ekipa TV Subotice na Mlečnoj pijaci. I dok se prodavci pravdaju nepovoljnim vremenskim uslovima koji su uticali na više cene u odnosu na prethodne godine, većini kupaca koje su zatekli, sve je uglavnom – preskupo.
Sezonsko voće i povrće – luksuz ili potreba?

Šareni se pijaca – sezona svežeg voća i povrća u punom je jeku. Pojedini pazare bez obzira na cene, jer kažu, sada je najpovoljnije. Ipak, više je onih kojima je ponuda uglavnom nedostupna i skupa. Kažu, kupuju ono što moraju i koliko im novčanik dozvoljava.

- Pošto sam penzioner za mene je malo skupo, ali kupujem - kaže starija sugrađanka.

- Skupo je jako, ono što je jeftinije, to je verovatno od samih proizvođača, ali je ostalo baš skupo - dodaje naša sugrađanka.

- Kupujem raznovrsno voće i povrće, cene su nažalost za naš standard visoke, ali nešto moramo jesti - ističe sugrađanka.

Prodavačica Vesna Balažić kaže da je ova godina drugačija u odnosu na sve druge, budući da je mraz opustošio gotovo svo voće u Vojvodini. Zbog toga su i cene nešto više nego prethodne sezone, naročito kajsije koje staju 120 dinara po kilogramu. Uprkos tome, prodaja ide dobro.

- Odavde do Novog Sada i Beograda praktično nema ništa od voća i ova godina je takva da je roba iz drugog dela Srbije, što znači da ovde nije rodilo gotovo ništa. Cene su na nivou prošlogodišnjih, nema velike razlike, s tim da je kajsija malo skuplja, zato što je ona deficitarna inače - objašnjava Balažić.

Sezonsko voće i povrće – luksuz ili potreba?

Iako skupe, kajsije se prema rečima prodavaca, najviše traže za pekmeze i džemove, kao i dosta povoljnije breskve, koje se mogu pazariti za 70 do 80 dinara po kilogramu.

Za ostalo voće potrebno je izdvojiti daleko više novca – za kilogram višanja 150 dinara, dok po visini cene ubedljivu pobedu odnose maline i kupine koje koštaju čak 400 dinara. Povrće je nešto dostupnije – paradajz se može pronaći već od 50 dinara, krastavac od 60, dok se paprike babure prodaju na komad za 15 ili 20 dinara. Stigao je i prvi domaći bostan, ali je još uvek skup – za kilogram prvih dinja i lubenica potrebno je izdvojiti 40 dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6248
Povezane teme

cene na subotičkim pijacama

voće, povrće, cene, subotica

voće

povrće

mlečna pijaca

subotičke pijace

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.