Komentara: 61
Pregleda: 45185

Šandoru Šomođiju određen pritvor do 30 dana

19.02.2016. u 12:30h > 18:24
Izvor: Subotica.com
Šomođi je jutros uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, saslušala ga je sudija za prethodni postupak i određen mu je pritvor do 30 dana. Šomođi se tereti za oko 14,6 miliona dinara jer je za drugo lice pribavio korist u čemu je imao i pomoć procenitelja.
Šandoru Šomođiju određen pritvor do 30 dana

Danas je u Subotici uhapšen i saslušan Šandor Šomođi, bivši stečajni upravnik Agrokombinata, Fidelinke  i brojnih preduzeća čije je stečajne postupke vodio, a tu informaciju ekskluzivno je saznao Radio Subotica tokom prepodneva.

Šomođi je uhapšen po naredbi Višeg javnog tužioca u Subotici a pod sumnjom da je u procesu stečaja Agrokombinata izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Tokom poslepodneva je saslušan i na predlog Višeg javnog tužilaštva u Subotici sudija Višeg suda u prethodnom postupku Ivan Bogosavljev je usvojio predlog i odredio pritvor do 30 dana protiv osumnjičenog Šomođija.

Krivičnu prijavu protiv njega podneli su 2009. godine mali akcionari koji tvrde da je bio „u sukobu interesa, jer je bio jedan od poverilaca i jer je poklanjao imovinu preduzeća od 2005. do 2009. godine“.  Kako saznajemo tereti se za oko 14,6 miliona dinara jer je za drugo lice pribavio korist u čemu je imao i pomoć procenitelja.

Šandor Šomođi je jedini stečajni upravnik protiv koga se u subotičkom tužilaštvu vodi krivični postupak, a krajem prošle godine je na lični i zahtev malih akcionara razrešen dužnosti.

Podsećamo da je Udruženje malih akcionara Agrombinata u više navrata skretalo medijsku pažnju na nezakonitost rada u stečajnom postupku. Podnosili su i krivične prijave, a poslednji paket krivičnih prijava podnelo je udruženje "Solidarnost" koje je dokumentovalo svoje navode i dokaznim materijalom pribavljenim kod Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Mali akcionari kažu da je nakon stečaja, od 2004. do 2006. godine, i posle šest godina reorganizacije, „Agrokombinat“ prodat 2012. godine za 769.828.412 dinara što je bagatela u odnosu na pravu vrednost.

- Firma vredi barem 2,5 miliona evra više i procenjena je manja vrednost pratećih objekata od realne. Umanjena je i cena zemljišta koje je prodavano za svega 3.700 evra za treću i ili 4.500 evra za drugu klasu. Kada je preduzeće prodato sačinjen je ugovor u kome se nije pominjao veliki deo imovine. Šomođi je napravio aneks ugovora i sve što je „zaboravio“ da unese u prvi ugovor je poklonio bez naknade. Bio je u sukobu interesa jer je bio jedan od poverilaca – rekao je za Josip Ivanković, predsednik Udruženja malih akcionara „Agrokombinata“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 61
Pregleda: 45185

Povezane vesti

Povezane teme

fidelinka stečaj

pekara fidelinka stečaj

pritvor

šandor šomođi

saslušanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.