Komentara: 32
Pregleda: 6912

Revizori "češljali" poslovanje Toplane

11.12.2018. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
JKP „Subotička toplana“ u nekoliko stavki nije ispoštovala Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava i tako je tokom prošle godine isplatila 7,5 miliona više nego što je predviđeno – kaže izveštaj Državne revizorske institucije.
Revizori "češljali" poslovanje Toplane

Kako stoji u izveštaju DRI „Toplana“ je prošle godine povećala osnovice, pojedinim zaposlenima koeficijente, a svim zaposlenima je naknadu troškova za ishranu i naknadu troškova za regres za korišćenje godišnjeg odmora, što nije u skladu sa odredbama pomenutog Zakona. 

- Preduzeće nije primenilo odredbe pomenutog zakona jer osnovicu za obračun i isplatu zarada, koja je bila u primeni na dan donošenja ovog zakona i koja je iznosila 22.800 dinara, nije umanjilo za 10 odsto. Primenom navedenih osnovica prilikom obračuna i isplate zarada zaposlenih, preduzeće je u revidiranom periodu, isplatilo više osnovne zarade zaposlenima u bruto iznosu od 5.964.272 dinara, odnosno neto iznosu od 4.178.227 dinara – objašnjava se u dokumentu.

U izveštaju se konstatuje da je preduzeće, na ime solidarne pomoći, izvršilo isplatu iznosa od 22.620 dinara (neto) svim zaposlenima, bez jasno definisanih uslova (kriterijuma) za dodelu solidarne pomoći. Isplata pomenute solidarne pomoći, izvršena je, dana 6. oktobra 2017. godine, u jednakom neto iznosu od 22.620 dinara po zaposlenom, što je ukupno za 69 zaposlenih iznosilo 1.734.199 dinara, sa pripadajućim obračunatim porezom na dohodak građana od 173.419 dinara.

Revizori "češljali" poslovanje Toplane

Iako na prvi pogled deluje jako alarmantno, u JKP „Subotička toplana“ tvrde da nije sve onako kako izgleda i da su sve radili po zakonu.

- Mi smo javno preduzeće i sve što radimo je po zakonu i po aktima osnivača. Dobili smo preporuke DRI i imamo rok od 90 dana da ih primenimo – objašnjava Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“. - Naglašavamo da su u pitanju preporuke, a ne prekršaji zbog kojih bi snosili zakonske posledice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 6912
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

državna revizorska institucija

dervo ahmetović

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.