Komentara: 18
Pregleda: 4914

Radnici Vodovoda čekaju pravdu 16 godina - nazire se kraj

30.11.2016. u 16:35h
Izvor: TV Subotica
Radnici JKP „Vodovoda i kanalizacije“ tužili su preduzeće za nezakonito umanjenje zarada u periodu od 2000. do 2003, odnosno od 2003. do 2006. godine. Sudskom procesu dužem od jedne decenije, prema rečima predsednika Sindikata u Vodovodu, Momira Tasića, konačno se vidi kraj.
Radnici Vodovoda čekaju pravdu 16 godina - nazire se kraj

Čak 16 godina radnici „Vodovoda i kanalizacije“ čekaju pravdu, a 13 godina sudski epilog. Umanjenjem zarada radnika u periodu između 2000. i 2003. godine, osnosno 2003. i 2006. godine, preduzeće je isplatilo dugove dobavljačima i izvođačima u visini od 2 miliona maraka, što je bilo suprotno kolektivnom ugovoru i zakonu.  Ukupno 160 zaposlenih u dve tužbe tužili su preduzeće, a juče je održano jedno od poslednjih ročišta po prvoj tužbi.

„Na ročištu je bilo ključno utvrditi: da li su radnici oprostili, da li su nekom dali punomoć, odnosno ovlašćenje na pravno validan način ili čak usmeno, a znamo da nisu. Dakle, otpočela je procedura da se to utvdi i ostalo je za 25. januar, kada ćemo se ponovo naći na sudu, da se daju primedbe i na rad sudskog veštaka. Svaki zaposleni će dobiti zapisnik i ujedno poziv, svaki radnik je dobio i šta mu je sudski veštak izračunao za prvu tužbu, a čeka nas i druga tužba u narednom periodu“ objašnjava Momir Tasić, predsednik Sindikata u Vodovodu.

Sudski veštak izračunao je da je svakom radniku zarada u proseku umanjena između 30 i 40 odsto. Tasić napominje da će sa sudskim troškovima i zateznim kamatama, preduzeće radnicima morati da isplati do 2 miliona evra.

„Najbitnije je sad kako izbalansirati, jer Vodovod ta sredstva nema. Kako će se sve odvijati, videćemo u narednom periodu“ dodaje Tasić.

Prema rečima predsednika Sindikata JKP „Vodovod i kanalizacija“ ovo preduzeće imalo je ogromnu korist od zaustavljanja zarada zaposlenima. Nije samo isplaćen milionski dug, već je nastavljeno umanjenje zarada da bi se stvorila veštačka solventnost preduzeća. Zahvaljujući tome, podignut je kredit u visini od 25 miliona evra za rekonstrukciju i dogradnju prečistača, koji do danas nije vraćen.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4914
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.