Komentara: 26
Pregleda: 8217

Radnici "Agrosemena" ostali bez svojih prava

11.04.2017. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Iako su pre godinu dana inicirali da se uvede stečaj, kako bi zaštitili imovinu preduzeća, bivši radnici firme „Agroseme Panonija“, po sopstvenim rečima, prošli su kao bos po trnju.
Radnici "Agrosemena" ostali bez svojih prava

Od njih 46, samo 18 je prešlo da radi u austrijsku firmu „Advance Seed“, koja je kupila imovinu preduzeća, a ostali radnici muku muče da ostvare svoja prava. Bivše preduzeće im duguje nekoliko plata, otpremnine i radni staž.

- Radnici su pokušavali da ostvare svoja prava, pomoć je obećavala republička i pokrajinska administracija ali se ništa nije desilo. Da bi zaštitili imovinu preduzeća, radnici su insistirali da se uvede stečaj i to je urađeno aprilu 2016. godine – podseća Vanja Dragojlović, predsednik UG „Solidarnost“ i ukazuje na, po njegovom mišljenju, niz nepravilnosti koje su pratile stečajni postupak. - Preduzeće je 2015. kupio „Advance Seed“, koji je ranije imao ugovor o ekonomsko-tehničkoj saradnji, on je kupio nekretninu, objekat i silos, ali ne i pokretnu imovinu, uređaje za proizvodnju semenske robe. Mašine je koristio, ali nije plaćao zakup opreme i uređaja, ni pre ni posle stečaja.  Popis imovine nije izvršen, nego je na bazi preuzete dokumentacije navodno izvršen inventar, a uvidom u spisak našli smo da na tom njemu nema stana u Kragujevcu, industrijskog koloseka - pruge, kontejnera za čuvanje zapaljivih materijala, rezervnih delova...

Radnike najviše muči što zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu da ostvare pravo da odu u penziju. U takvom problemu je i Katarina Dulić, koja je 33 godine provela u „Agrosemenu“. Iako je ostvarila sve uslove, ne može da ode u penziju jer ima četiri godine neplaćenog doprinosa.

- Da bi otišla u penziju treba sama uplatim 260 hiljada dinara. Od čega kada nam nisu isplaćene ni otpremnine ni sedam plata iz 2016. godine – dodaje Katica. - Zahteve da nam se to isplati u poslednjem trenutku poslali smo republičkom fondu „Solidarnost“, jer je stečajni upravnik obećavao da će on te zarade da isplati na osnovu zakupa opreme. To je bilo prošle godine u septembru, ali još uvek nismo stigli na red za obradu i isplatu.

Katica podseća da su svi radnici početkom jula 2015. godine poslati na godišnje odmore, ali tada nisu znali da se nikada više neće vratiti u firmu.

- Posle smo dobili rešenja za plaćeno odsustvo, počele su da izostaju zarade, sa predstavnicima sindikata pokušali smo da uđemo u firmu, ali nam to nije dozvolilo privatno obezbeđenje novog vlasnika. Obratili smo se na adrese 20 institucija i niko nam nije pomogao, bio nam je u obilasku i premijer Vučić i lično sam mu rekla šta se desilo, obećao je da će raditi na tome ali se ništa nije desilo – ističe Katica. - „Advance Seed“ je kupio samo objekat, a oprema je izuzeta iz stečajne mase. Preduzeće je imalo ogromna dugovanja i veliki deo opreme bio je pod hipotekom. Samo prema  Poreskoj upravi je dug od 160 miliona dinara, radnicima se duguju otpremnine od 400.000 do 1.2 miliona dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 nedelje
Komentara: 26
Pregleda: 8217
Povezane teme

agroseme panonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.