Komentara: 3
Pregleda: 2715

Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća

25.10.2019. u 15:09h
Izvor: Subotica.com
Centar za digitalnu transformaciju poziva mikro, mala i srednja preduzeća da se prijave na program podrške digitalizaciji poslovanja, koja će doprineti podizanju nivoa konkurentnosti preduzeća, efikasnijoj ponudi proizvoda i usluga, te poboljšanoj komunikaciji sa potencijalnim i sadašnjim klijentima.
Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća

Centar za digitalnu transformaciju osnovala je Privredna komora Srbije, u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, Privrednom komorom Austrije i nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju "GIZ", kao instrument koji će pružiti podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u postupku digitalne transformacije. Prvi korak je bila edukacija i sertifikovanje konsultanata koji bi preduzeće sproveli kroz ceo proces, od razvoja strategije do implementacije razvijenog rešenja.

- Do sada je obuku uspešno završilo 43 konsultanta, a svaki od njih je obučen po metodologiji Privredne komore Austrije za jednu od tri oblasti, odnosno E-marketing i društvene mreže, IT zaštitu i bezbednost podataka u skladu sa GDPR uredbom, te u oblasti poslovnih modela i procesa. Poznavanjem metodologije, konsultanti ulaskom u preduzeće znaju koga i šta treba da pitaju, koju dokumentaciju da traže i kako da vode preduzeće kroz postupak digitalizacije - objašnjava Nebojša Taušan iz Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća

Upravo je digitalizacija preduzeća drugi korak na koji zainteresovana preduzeća mogu da se prijave, a sam proces se sastoji iz četiri faze, od kojih su prve dve potpuno besplatne, dok su preostale dve podržane sa 50 odsto troškova od strane Centra.

- Prva faza je onlajn samoprocena preduzeća, gde zainteresovani privredni subjekti mogu da popune onlajn upitnik sa nizom pitanja koja se odnose na trenutno stanje digitalizacije u firmi, a koji će rezultovati jednim izveštajem. Taj izveštaj je uslov za ulazak u drugu fazu, u kojoj konsultant dolazi u firmu na dva dana kako bi uradio ekspertsku analizu. Ova faza je veoma značajna, jer se kroz nju identifikuje problem koji firma ima, a koji je najbolji da se digitalno podrži kako bi firma ostvarila što veći benefit. Treća faza je izrada i razvoj strategije, koja je podržana sa 50 odsto troškova, dok četvrta faza podrazumeva implementaciju, odnosno da se digitalno rešenje koje je identifikovano uvede u poslovanje i ona je takođe podržana sa 50 odsto troškova do 600 hiljada dinara - ističe naš sagovornik.

Za manje od godinu dana, kroz ovaj program podrške prošlo je oko 100 domaćih preduzeća, te iz Centra za digitalnu transformaciju pozivaju zainteresovane privredne subjekte da se prijave na program preko onlajn upitnika. Iz Centra napominju da je broj mesta ograničen, a više informacija o samom programu možete pronaći ovde, na sajtu Regionalne privredne komore ili pozvati na broj 024/55-33-57.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2715
Povezane teme

mala i srednja preduzeća

privredna komora srbije

digitalizacija

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.