Komentara: 0
Pregleda: 1654

Program obeležavanja Dana evropske saradnje

10.09.2018. u 13:47h
Izvor: Subotica.com
Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija će proslaviti ovogodišnji Dan evropske saradnje (21.09.) sa 15 događaja, koje će tokom septembra i početkom oktobra organizovati sedam projekata koji se realizuju u okviru ovog Programa.
Program obeležavanja Dana evropske saradnje

Dan evropske saradnje se svake godine obeležava 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog period  Evropske unije od 2014 do 2020. godine, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). roz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Evropska unija trenutno podržava 72 projekta u pograničnom regionu Mađarske i Srbije koji imaju za cilj da unaprede uslove u oblastima: vodoprivrede, prekograničnog saobraćaja, turizma i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP). 

Posetioci programa u Srbiji i Mađarskoj će imati priliku da uživaju u festivalima na otvorenom, kao i besplatnim sportskim događajima, umetničkim izložbama, pozorišnim predstavama za decu i još mnogo čemu. 

PROGRAM OBELEŽAVANJA DANA EVROPSKE SARADNJE

Obeležavanje Dana evropskle saradnje počelo je u subotu, 8. septembra Ajvar festivalom u parku u Deski (Mađarska). U pitanju je bio kulinarski i multiumetnički događaj koji se fokusirao na proizvodnju domaćeg ajvara, ali takođe pružio mogućnost svim stanovnicima Panonske nizije da predstave kulturne inovacije u skladu sa svojim običajima i nacionalnim identitetom.

U utorak, 11. septembra, u Baji (Mađarska) biće otvorena putujuća izložba restauriranog oltara koji je u 18. veku oslikao barokni slikar Ferenc Falkoner. Prvog dana vikenda, u subotu, održaće se biciklistička tura od Ašothaloma do Palića.

Polazna tačka biciklističke ture biće Centar zajednice u Ašothalomu, u Mađarskoj – Kišor. Tura će proći kroz sestrinski grad Ašothaloma – Bačke Vinograde, u Srbiji i uključiće i vožnju kroz granični prelaz Ašothalom – Bački Vinogradi. Završna tačka ture je Palić, u Srbiji.

Prva dva dana naredne sedmice, 17. i 18. septembra, uključiće program u okviru projekta "Theatro", na jubilarnom 25. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Subotičkoj publici predstaviće se lutkarsko pozorište "Kövér Béla" iz Segedina sa svoje četiri predstave koje će biti izvedene u pratećem programu festivala.

U Gradskoj biblioteci, 18. septembra, segedinsko lutkarsko pozorišta "Kövér Béla" izvešće još jednu od svojih predstava, takođe u opkviru projekta "Theatro".

Od 17. do 27. septembra u Dečjem pozorištu održaće se putujuća lutkarska izložba pozorišta iz pet gradova iz Srbije i Mađarske (Segedina, Kečkemeta, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada), koja je već održana u Segedinu i Kečkemetu, biće predstavljena u Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu u okviru 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

U vremenskom periodu od 19. do 20. septembra u Lutkarskom pozorištu "Kövér Béla" u Segedinu biće organizovane reprize lutkarskih predstava iz pet gradova.

U subotičkoj Sinagogi 21. septembra od 17 časova održaće se promocija štampanog izdanja brošure o ovom jevrejskom sakramentalnom objektu u Subotici.

U susret evropskoj nedelji sporta, Sportski centar u gradu Hodmezevašarhelj u opštini Čongrad 21. septembra biće domaćin međunarodnog turnira u uličnoj košarci na kojem će učestvovati košarkaški klubovi iz opštine Čongrad i iz okruga Bačka i Banat, kao i iz Temišvara, u Rumuniji.

Dan kasnije, 22. septembra, u Osnovnim škola "Majšanski put" i "Sonja Marinković" počeće dvodnevni košarkaški turnir za decu (2005/2006).

Prvog dana pored omladinskih ekipa iz partnerske organizacije Sportskog društva „Kosarsuli” iz Mađarske i kluba „Spartak“ iz Subotice, učešće će uzeti ukupno 12 timova iz mesta u pograničnom regionu  Mađarske i Srbije.

Evropska nedelja sporta obeležava se 28. septembra STaroij županijskoj sali u mestu Senteš u Mađarskoj. Proslava „Evropske nedelje sporta“, inicijative potekle od strane Evropske komisije ima za cilj da promoviše sport i fizičku aktivnost širom Evrope i da na taj način okupi različite donosioce odlika, interesne strane i eksperte iz oblasti sporta.

Isto veče, 28. septembra, u Segedinu će biti održana "Noć istraživača" na Univerzitetu u Segedinu: Praćenje vode na terenu. Kako je najavljeno, na dešavanju će biti održane interaktivne demonstracije i izložbe namenjene javnosti kako bi se upoznala sa načinom na koji istraživači proučavaju vodu u tlu. Posetioci će imati priliku da vide opremu za naučni rad namenjenu daljinskom otkrivanju i merenju vlaćnosti tla, kao i da učestvuju u eksperimentima sa vodom.

Poslednjeg dana manifestacije, u sredu, 3. oktobra, u Baji će biti održana izložba restauriranih dela Ferenca Falkonera (Restauracija oltara koji oslikao Ferenc Falkoner). Tokom popodneva, 3. oktobra, u Baji će biti održana promocija štampanog izdanja informativne brošure o Sinagogi u Subotici.

Detaljni program i raspored događaja se može naći na stranici Programa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1654

Povezano dešavanje

Povezane teme

IPA projekat

prekogranična saradnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.