Komentara: 35
Pregleda: 5502

Profesionalnom selekcijom lakše do pravog radnika

02.01.2020. u 12:51h
Izvor: TV Subotica
Profesionalna selekcija je jedna od aktivnosti Nacionalne službe za zapošljavanje, koja ima za cilj lakši odabir kandidata prilikom posredovanja između nezaposlenih lica i poslodavaca. Radi se na zahtev poslodavca, i potpuno je besplatna.
Profesionalnom selekcijom lakše do pravog radnika

Profesionalna selekcija omogućava izbor kandidata koji svojim osobinama, sposobnostima, veštinama i drugim kompetencijama,  najbolje odgovara određenom radnom mestu.

- Profesionalna selekcija se vrši za razliučita radna mesta, to mogu biti poslovi u proizvodnji, nekada su to menadžerska mesta, za rad sa ljudima, decom - kaže Jasmina Tašković, savetnica za planiranje karijere u subotičkoj filijali Nacionlane službe za zapošljavanje.

Ovaj proces započinje analizom samog radnog mesta i zahteva koje ono podrazumeva, a na osnovu toga dolazi se do karakteristika koje određena osoba treba da poseduje, da bi radila na toj poziciji.

- Da bi prikupili podatke o konkretnoj sobi najčešće se pristupa psihološkom testiranju koje podrazumeva testove sposobnosti, ličnosti i psihomotorni testovi, pa na kraju i intervjuć. Kada prikupimo podatke donosimo određeni zaključak da li osoba zadovoljava i u kojoj meri ispunjava zahteve koje to radno mesto iziskuje, odnosno šta poslodavac očekuje - dodaje Tašković

Profesionalnom selekcijom lakše do pravog radnika

U poslednje vreme ova vrsta pomoći pri izboru radnika je veoma popularna i mnogi se na nju odlučuju, jer štedi i vreme i novac. Osim što od nje koristi ima poslodavac, i kandidati koji konkurišu za određeno radno mesto, nakon profesionalne selekcije, imaće bolji uvid u to da li je određeni posao za njih ili nije.

- Kada poslodavac dobije izveštaj o selekciji kandidata, to je za njega savetodavno, te podatke može da koristi u svrhu donošenja odluke da li će nekog primiti ili ne, ali svakako nije obavezujuće - zaključuje savetnica u NSZ Subotica.

Profesionalnom selekcijom lakše do pravog radnika

Programi, aktivnosti i mere NSZ usmerene su na rad sa nezaposlenim licima i poslodavcima, a najznačajnije tokom ove godine bile su Sajam zapošljavanja, obuke za tržište rada, javni radovi, programi samozapošljavanja, stručna praksa, kao i program subvencija za zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija. Takođe se realizuju i obuke za traženje posla, treninzi samoefikasnosti, obuke za prevladavanje stresa nakon gubitka posla i obuke za pokretanje sopstvenog biznisa.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 35
Pregleda: 5502
Povezane teme

NSZ Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.