Komentara: 1
Pregleda: 1570

Predstavljeno narodno stvaralaštvo Bunjevaca

08.09.2021. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
Predstavljeno narodno stvaralaštvo Bunjevaca

Na svečanoj akademiji sinoć je svečano otvoren 20. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva. Povodom značajnog jubileja postavljena je izložba koja prikazuje bogatu tradiciju Bunjevaca.

- Kada nešto postoji toliko dugo i to u vremenu koje je začetak svega onoga što su Bunjevci radili, sa svim tim što ga je činilo od početka danas živi i funkcioniše u punom sjaju. Jedna od tema izložbe je „Bunjevci imaju prošlost“, to je u isto vreme i tako lepo i tako tužno, da smo u 21. Veku morali da se borimo da smo još uvek tu. Zato je ova godišnjica i ovaj festival, pionir ponovnog buđenja Bunjevaca, ovako bitna i važna – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. – Osećam se privilegovano i lepo što sam bila deo ove bunjevačke istorije.

Predstavljeno narodno stvaralaštvo BunjevacaU ime gradonačelnika Subotice, godišnjicu je čestitao Sava Stambolić, šef Kabineta gradonačelnika.

- Ovo je veliki jubilej a ova manifestacija je doprinela da bunjvačka kultura bude vidljivija u Subotici i da se afirmiše na pravi način. Na koncu da obezbedi ostvarivanje svih prava Bunjevaca koje oni danas imaju, a za Grad je kruna svega je uvođenje bunjevačkog u službenu upotrebu – istakao je Stambolić.

Predstavljeno narodno stvaralaštvo Bunjevaca

Od samog početka Festival bunjvačkog narodnog stvaralaštva organizuje Kata Kuntić i KUD „Bunjevka“.

- Festival je toliko toga uradio i sačuvao da ne možemo verovati. Bavio se kulturom, istaživanjem, istorijom i drugim ozbiljnim stvarima koji ukazuju na bunjevačku nacinalnu zajednicu. Radili su volonteri sa toliko puno ljubavi – kaže Kata Kuntić. – Došlo je drugo vreme. Mi smo iz KUD-a „izlačili“ talente i formirali ih da se bave kulturom, međutim, danas se tako ne radi. Naša deca su to volela, sada mislim da deca ne vole toliko da se bave ovim.

Predstavljeno narodno stvaralaštvo Bunjevaca

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1570
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

sava stambolić

festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

kata kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.