Komentara: 22
Pregleda: 3535

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2022. godinu

13.12.2021. u 11:57h
Izvor: Subotica.com
U Bunjevačkoj matici predstavljen je Bunjevački kalendar za predstojeću 2022. godinu, koji je u najvećoj meri posvećen najvažnijem događaju – uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici.
Predstavljen Bunjevački kalendar za 2022. godinu

Bunjevački kalendar izlazi u kontinuitetu 28 godina i tako predstavlja hroniku života Bunjevaca na ovom podneblju.

- Kalendar je uvek bio periodila, porodična literatura koju su čitale sve generacije i svako je u njemu mogao da nađe nešto za sebe. Međutim, u savremenom svetu je veliki podvig kada odoleva vremenu, kada je tehnologija napredovala i internet sveprisutan i zato se izlaženje ovog kalendara može smatrati podvigom - ističe Mile Tasić. - On je letopis, beleži šta se desilo tokom minule godine u sferi Bunjevaca i prostoru gde žive. Počinje onim što je najznačajnije, a to je da je bunjevački jezik postao ravnopravan sa ostala tri jezika. Imamo i druge istorijske priče, recept, običaje, puno ilustracija.

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2022. godinuKalendar je rađen po uzoru na stare bunjevačke kalendare, koji su izlazili u 19. veku, u kojima su zabeležene mnoge značajne stvari koje se i danas koriste u raznim istraživanjima.

- Najveća vrednost je kontinuitet tekstova i radova. Prvi kalendar je izašao 1816. godine i sa manjim ili većim prekidima izlazio do Prvog i Drugog svetskog rata. Potom, od 1993. godine on izlazi u kontinuitetu i to je najduži period njegovog stalnog izlaženja - poručuje Miroslav Vojnić Hajduk, urednik Bunjevačkog kalendara. - On je pokrenut po osnivanju Bunjevačko-šokačke stranke i cilj mu je bio očuvenje identiteta i tradicije Bunjevaca. Tako je i danas. Objedinio je radove svih bunjevačkih institucija, a najvažnije je uvođenje bunjevačkoj jezika u službenu upotrebu.

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2022. godinu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 3535
Povezane teme

bunjevačka matica

bunjevački jezik

kalendar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.