Komentara: 2
Pregleda: 1908

Predavanje na temu “Šizilište”

30.12.2012. u 20:18h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U petak, 28. decembra 2012. godine u Omladinskom klubu “Skladište” održano je predavanje na temu “Šizilište”, u okviru ciklusa SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PROŠLOSTI SUBOTICE - A NISTE SMELI DA PITATE. Predavač je bio Dejan Mrkić.
Predavanje na temu “Šizilište”

Šezdeseta godina dvadesetog veka u Evropi. Stari kontinent se oporavio od ratnih razaranja i počinje “dolce vita”. U to vreme stasava i prva generacija mladih koji imaju višak slobodnog vremena, neopterećeni socijalnim problemima i ideologijom. Film, sport, moda i popularna muzika, to je ono što zanima „baby boomere“.

Radio Luxemburg, prva komercijalna stanica velikog dometa, širi pandemiju koja je krenula iz SAD pedesetih, a sada, sa novom energijom, i iz Engleske. Muzika za ludi mladi svet – Rock 'n' Roll! Nova pojava na muzičkoj sceni su VIS-ovi (vokalno-instrumentalni sastavi) sastavljeni od, neretko, samoukih omladinaca, sa ručno rađenom ili doterivanom opremom.

Prezreni od starijih kao „padavičari“, „električari“, „čupavci“, „bitlzi“... Dugačak je spisak posprdnih imena za muzičku avangardu koja neguje novu BIT muziku (tada se naziv „Rock 'n' Roll“ odnosio, prvenstveno, na njegov bazični, izvorni oblik).

Subotička omladina je, naravno, na prečac osvojena. Svira se na igrankama u školama, na čajankama, u salama u Harambašićevoj, „Partizanu“ i ostalim mestima, popularno zvanim – „šizilišta“.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1908
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

dejan mrkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.