Komentara: 5
Pregleda: 2752

Povećano nasilje u porodici

01.07.2014. u 16:52h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je povećano nasilje u porodici. U prvih šest meseci je bilo evidentirano ukupno 23 žrtve nasilja, a prošle godine je ukupno bilo 60 žrtava nasilja. U protekla dva meseca u sigurne kuće po Vojvodini je smešteno dve majke i troje dece iz Subotice. Pošto u našem gradu ne postoji Sigurna kuća, lokalna samouprava preko Centra za socijalni rad jedan dan smeštaja žrtava nasilja plaća od 900 do 1400 dinara.
Povećano nasilje u porodici

Od 23 žrtve nasilja, 20 je ženskog pola i to 17 odraslih i troje dece. U odnosu na 2013.godinu povećano je nasilje prema deci, jer prošle godine je bilo zabeleženo osam slučajeva nasilja, a ove pet. Žrtve nasilja su zbog stalnih kampanja i putem medija upoznate sa svojim pravima tako da sve češće odlučuju da napuste nasilnika i utočište pronađu u sigurnim kućama.

U subotičkom Centru za socijalni rad kažu da rade i sa žrtvama nasilja, ali i sa nasilnicima. Alternativa nasilju, je model koji ima za cilj da spreči da se ponovi nasilje.Žrtve najčešće osećaju krivicu za nasilje koje je učinjeno nad njima.

Alternativa nasilju, je model koji će se 15 meseci realizovati u Subotici i Novom Sadu. Tretman traje šest meseci i u grupi može biti od 4 do 8 nasilnika.

Po Norveškom modelu će se raditi sa osobama koje su osumnjičene za nasilje u porodici. Projekat traje do decembra ove godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2752
Povezane teme

nasilje u porodici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.