Komentara: 4
Pregleda: 2964

Povećan broj obolelih od gripa, nema bojazni od epidemije

07.02.2019. u 15:29h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle nedelje, u Dom zdravlja javilo se 370 osoba sa kliničkom slikom gripa, što je, kako navode iz Zavoda za javno zdravlje, do sada najveći broj obolelih u jednoj nedelji. Ipak, epidemiolozi naglašavaju da nema razloga za strah i paniku, već da je povećan broj obolelih od gripa karakterističan za ovaj period godine.
Povećan broj obolelih od gripa, nema bojazni od epidemije

Od početka praćenja nadzora nad influencama, koji Zavod za javno zdravlje sprovodi svake godine od oktobra do maja, uočen je porast broja obolelih sa kliničkom slikom gripa, koji je tokom prošle nedelje dostigao vrhunac, budući da se u Dom zdravlja javilo 370 sugrađana sa simptomima koji su tipični za ovo oboljenje.

- To je nagli početak bolesti iz stanja punog zdravlja, gde se za samo nekoliko sati osoba oseća umorno i slabo, bole je mišići, zglobovi, glava i želi da legne. Pojavljuje se i temperatura, ali nema respiratornih simptoma, te su pacijenti često zbunjeni i ne znaju šta im je. Međutim, već sledećeg dana javlja se kašalj, koji je suv i neproduktivan, nos je začepljen i počinje da curi, a nakon toga se pojavljuju i svi oni simptomi koji su karakteristični za respiratorne infekcije - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njegovim rečima, u našem okrugu dokazano je prisustvo virusa influence A, oba podtipa H1N1 i H3N2, za koja se i očekivalo da će biti registrovani, dok virus influence B nije izolovan nigde u Vojvodini. Ipak, naš sagovornik ističe da nema razloga za strah i paniku, jer je povećan broj obolelih od gripa karakterističan za ovaj period godine, te da nije dostignut epidemijski prag za teritoriju Severnobačkog okruga.

Povećan broj obolelih od gripa, nema bojazni od epidemije

- Ako i dođe do epidemije, to samo znači da je u kratkom vremenskom roku veći broj lica oboleo od gripa, a ne da je bolest teža, da je u pitanju neki novi virus ili da ima jače posledice - naglašava dr Bohucki. - Postoje tri praga epidemije, srednji, visok i veoma visok, a kod nas još uvek nije pređen ni srednji prag, budući da se posmatra i broj obolelih na broj stanovnika. Kada dostigne srednji prag, tada Zavod za javno zdravlje prijavljuje epidemiju Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut", koje daje predlog ministru zdravlja da proglasi epidemiju, što znači da je vreme za uvođenje nekih posebnih mera, poput privremene obustave nastave, kako bi dece preležala grip, ne šireći ga među vršnjacima i ne gubeći mnogo od nastave.

Najbolja zaštita od virusa gripa je vakcina, poručuje naš sagovornik, dodajući da je većina doza s kojima je raspolagao Dom zdravlja, utošena krajem prošle godine, dok je nešto manji broj koji je ostao, utrošen u januaru. Ovo je prvi put da su posle dužeg vreme utrošene sve vakcine, što, kako ističe dr Bohucki, ukazuje da je svest o značaju vakcinacije kao najefikasnije mere zaštite porasla među sugrađanima.

- Vakcina čuva od virusa influence A, oba podtipa, i influence B, te oni koji su primili vakcinu su zaštićeni. Ostalima se preporučuju nespecifične mere zaštite, kao što je češće pranje ruku, izbegavanje bolesnih i provertavanje prostorija u kojima boravi veći broj ljudi - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2964

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

grip

dr nebojša bohucki

sezona gripa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.