Komentara: 18
Pregleda: 11423

Potvrda o produženju važnosti tablica, za sada, ne važi u Mađarskoj

22.05.2018. u 12:48h
Izvor: RTS
Pojedini vozači koji su išli za Mađarsku, žale se da su vraćeni sa granice iako su imali potvrdu da im je važnost saobraćajne dozvole i tablica produžena, a neki kažu da su im čak skinute tablice. Sličnih problema bilo je i na crnogorskoj granici, a šta kažu u mađarskoj policiji, a šta u MUP-u Srbije, prenosi RTS.
Potvrda o produženju važnosti tablica, za sada, ne važi u Mađarskoj

Izmenom Pravilnika o registraciji motornih vozila, rok važenja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica produžen je sa sedam na devet godina. Od prvog januara ove godine, od kada se izmene primenjuju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vlasnicima automobila izdaje papirnu potvrdu na srpskom i engleskom jeziku da se važnost saobraćajne dozvole i tablica produžava.

Međutim, pojedini vozači koji su išli za Mađarsku, požalili su se na društvenim mrežama da su vraćeni sa granice sa takvom potvrdom ili su im čak skinute tablice. Sličnih problema bilo je i na crnogorskoj granici.

Kako prenosi RTS, sa isteklim tablicama i saobraćajnom dozvolom može se ići u inostrantvo isključivo na sopstvenu odgovornost i rizik. Naime, mađarska policija se pozvala na Konvenciju o saobraćaju, odnosno na međunarodni dokument koji važi od 1968. godine i izričito kaže da je ova potvrda neprihvatljiva za mađarsku i graničnu policiju, te za bilo kakav saobraćaj u Mađarskoj.

Ovim povodom, RTS se obratio i MUP-u Srbije za objašnjenje, koji je pre toga saopštio da je svim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu uputio dopis sa ovom informacijom koja važi od 1. januara ove godine.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je uputilo zvaničnu molbu Ministarstvu unutrašnjih polova Republike Mađarske da prihvati potvrde o produžetku važenja saobraćajne dozvole - navodi se u odgovoru MUP-a za RTS.

U odgovoru se, između ostalog, navodi da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno su registrovana u Republici Srbiji, te da su ta vozila tehnički pregledana, da je utvrđena njihova tehnička ispravnost, da osigurana su od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima, kao i osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici.

Ipak, nakon današnjeg kontakta sa mađarskom policijom, RTS prenosi da je ostala izričita u svom stavu, odnosno da je ova potvrda i dalje u inostranstvu neprihvatljiva, te da je savet za putnike da radije izdvoje sredstva za novu nalepnicu i tablice, nego da rizikuju probleme u Mađarskoj.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 11423
Povezane teme

registracija vozila

registraciona markica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.