Komentara: 5
Pregleda: 3672

Potrebno hitno popraviti krov na Sinagogi

24.05.2013. u 16:24h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko sve bude teklo po planu za mesec dana nastavljaju se radovi na rekonstrukciji i sanaciji Sinagoge.
Potrebno hitno popraviti krov na Sinagogi

U najkritičnijem stanju nalazi se krov objekta koji mora hitno da se sanira, a nakon toga će da počnu radovi i na severnom delu fasade.

Po prvi put je formirana Radna grupa koja ima za cilj da vidi u kom je stanju objekat i da se on rekonstruiše po prioritetima. Novac za nastavak radova na subotičkoj Sinagogi je obezbeđen. Iz gradskoj budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara, preko IPA fonda sa Mađarskom 100.000 evra.

Predstavnici Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika i Fondacije SOS Sinagoge obišli su objekat. U toku naredne nedelje će se raspisati tender i izabrati izvođač radova.

Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija. Novac koji je obezbeđen je dovoljan za rekonstrukciju fasade.

Potrebno hitno popraviti krov na Sinagogi

Restauracija subotičke Sinagoge, jednog od vrednih kulturnih objekata u našoj zemlji koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine traje duže nego što su u Jevrejsko opštini očekivali, jer pored četiri kupole koje su rekonstruisane, radovi na fasadi i unutrašnosati objekta su kasnili. Sinagogu je posetio i predstavnik Jevrejske opštine iz Novog Sada.

Ukoliko sve bude teklo po planu radovi na Sinagogi trebalo bi da budu završeni za dve godine i onda bi se počelo sa uređenjem unutrašnjosti objekta. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko pola miliona evra, a objekat se nalazi pod video nadzorom zbog čestih krađa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3672

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.