Komentara: 21
Pregleda: 9584

Porodici Vakula preti iseljenje zbog duga

28.09.2015. u 12:04h
Izvor: Subotica.com
Zbog kredita od 3.800 evra, koji su podigli pre osam godina, Ištvan i Jadranka Vakula iz Subotice mogu da ostanu bez krova nad glavom, jer je dug dostigao cifru od 4.613 evra i ukoliko se ne plati, banka će svoja potraživanja naplatiti prodajom jedinog što imaju – skromne porodične kuće.
Porodici Vakula preti iseljenje zbog duga

Kada se zadužio da bi malo sredio skromnu kuću, u kojoj neguje teško psihički obolelu suprugu Jadranku, Ištvan je bio poslovođa u pilani. Posle četvrt veka rada, ostao je bez posla i supružnici sada žive od socijalne pomoći od oko 11.000 dinara i onoga što Pišta zaradi sakupljanjem sekundarnih sirovina.

Kako samo za lekove mesečno daju oko 5.000 dinara, Ištvan nije imao od čega mesečno da plaća 45 do 55 evra za rate kredita, te pored glavnica duga od oko 2.900 evra, sada ima na leđima i skoro isto toliku kamatu.

- Da sam znao da ću ovako nisko pasti, nikada se ne bih zaduživao, sada ustajem i ležem samo sa jednom mišlju, kako da nađem novac da vratim dug, da ne ostanemo na ulici – držeći se za glavu priča Pišta.

Kredit je, kaže, uzeo bez žiranta i hipoteke, a jedini uslov je bio da preduzeće u kome radi dobro posluje.

- Godinu dana posle toga sam ostao bez posla, ali sam jedno vreme radio na crno i plaćao rate. Sada zaista nemam od čega – nastavlja Pišta. - Naučili smo da živimo skromno, ne treba nam puno, ali sada zaista ne znam šta da radim... Ceo vek smo radili pošteno, što na poslu, što kod kuće, sami smo temelje izlivali i podigli do krova, da bi sada na ovo spali. Ako nam uzmu kuću, ostaćemo beskućnici. Za sebe ne brinem toliko, koliko za Jadranku, gde će i kako će ona bolesna.

Porodici Vakula preti iseljenje zbog duga

Iako siromašan, Vakula kada god može pomogne drugima. Kosi travu, sređuje dvorišta, kada pored flaša u kontejnerima nađe očuvane stvari, opere ih i sredi i pokloni sirotinji.

- Ustajem svako jutru oko tri ujutru, idem da skupljam što više mogu, često naiđem na omladinu koja mi se podsmeva, spustim glavu i nastavim dalje... Siromaštvo ne bira, točak u blato, točak iz blata, valjda tako život nosi – kaže tiho, ali sa trunčicom nade i vere da još uvek ima humaih ljudi koji će mu pomoći da savlada muku u kojoj se našao.

APEL ZA POMOĆ PORODICI VAKULA

Pozivamo sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu ovom bračnom paru u borbi za opstanak u njihovoj kući da svoje novčane donacije mogu da uplate na njihov dinarski račun u Erste banci, a on glasi 340-32022161-16 (Ištvan Vakula).

Porodica Vakula se unapred zahvaljuje svima na donaciji.

Porodici Vakula preti iseljenje zbog duga

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 9584
Povezane teme

plenidba

pomoć za socijalno ugrožene

socijalni slučaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.