Komentara: 0
Pregleda: 1953

Počeo upis prvaka

05.04.2010. u 20:16h
Izvor: RTV Yueco
Počeo upis prvaka

Počeo je upis prvaka.Upis nove generacije prvaka trajaće do septembra, a u prvi razred kreću deca rođena od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine.Prema podacima Ministarstva prosvete, očekuje se da u školske klupe sedne oko 80.000 đaka prvog razreda, što je približno broju upisanih prošle godine.Upis prvaka obavlja se po novom Zakonu o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, čiji je cilj da u školu bude upisano što više dece ugroženih kategorija stanovništva.

Novi Zakon, usvojen prošle godine, predviđa i da se u specijalne škole deca ne upisuju bez saglasnosti roditelja, a cilj je i uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovan sistem obrazovanja.U prvi razred upisivaće se mališani koji do početka nove školske godine napune najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

U prvi razred mogu da se upišu i deca starija od sedam godina i šest meseci ukoliko postoji opravdan razlog što se nisu upisala na vreme. Obaveza osnovne škole je da upiše dete koje ima prebivalište na području škole, a na zahtev roditelja, škola, u skladu sa prostornim mogućnostima, može da upiše i dete sa područja druge škole.

U Osnovnoj školi “Kizur Ištvan” do sada je upisano oko 10 prvaka. Iako je u toku prolechi raspust, svakog dana od 10 do 12 časova moguće je upisati dete. U pomenutoj školi očekuju upis oko 70 prvaka na srpskom nastavnom jeziku I jedno odeljenje sa najmanje 15 djaka na madjarskom.

U maju će biti organizovan Dan otvorenih vrata kada će budući prvaci sa svojim roditeljima moći da se upoznaju sa budućim školskim obavezama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1953
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.