Komentara: 2
Pregleda: 2128

Počelo osnivanje Poljoprivredne komore

31.03.2015. u 17:53h
Izvor: RTV Yueco
Grupa subotičkih poljoprivrednika želi da osnuje Poljoprivredu komoru. Za početak će delovati kroz formiranje grupacije primarnih poljoprivrednih proizvođača pri privrednoj komori. Pojedini agroekonomisti se ne slažu sa ovom idejom i predlažu oživljavanje zadrugarstva.
Počelo osnivanje Poljoprivredne komore

Jedan od začetnika ideje formiranja Poljoprivredne komore, poljoprivrednik Branko Vujić, kaže da bi one bili organizovane po ugledu na zapadne zemlje, s prilagođavanjem ovdašnjim uslovima. Njihov zadatak, dodaje Vujić, biće briga o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz uključivanje u donošenje novog zakona o zemljištu, posebno u delu izdavanja zemljišta, i borba za izdvajanje više državnih sredstava za podršku ovoj proizvodnji.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da bi, umesto formiranja jedne ovakve komore, mnogo bolje bilo revitalizovati Zadružni savez. On smatra da je za razliku od komora, koje su svojstvene preduzećima, zadrugarstvo svojstveno primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na porodičnim gazdinstvima.

Prvi korak u ovakvom organizovanju poljoprivrednika trebalo bi da bude formiranje grupacije pri privrednoj komori, ne samo u Subotici, već i u još 20 do 25 drugih vojvođanskih gradova, odnosno privrednih komora. Formiranje prve grupacije se očekuje do 15. maja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 4 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2128
Povezane teme

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.