Komentara: 48
Pregleda: 10341
Foto

Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

05.12.2018. u 11:17h > 14:37
Izvor: Subotica.com
Radnici JKP "Čistoća i zelenilo" započeli su jutros na Korzou sečenje lipa koje su postavljene čitavom dužinom od "Jadrana" do Gradske kuće. Kako su saopštili iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, stabla su posečena jer su, usled negativnih spoljnih uticaja, propala, te će se u narednih nekoliko dana zameniti sedmogodišnjim sadnicama srebrolisne lipe.
Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

Pre nešto više od tri decenije, kada je rekonstruisan centar grada i od jedne prometne ulice pretvoren u šetališnu zonu – izgrađena je Zelena fontana, popločan je Korzo i odlučeno je da upravo drvored lipa krasi novo lice Subotice. U proleće kad počinje da se zeleni, osećao se dobro prepoznatljiv miris lipa, a široke razgranate krošnje pravile su lep hlad.

Kada smo pitali građane-prolaznike šta misle o sečenju ovih lipa, većinom su bili protiv, neki nisu krili razočaranje, a bilo je i suza. Jedan stariji Subotičanin nam je sugerisao da su stabla delovala "bolesno" i da je dobro što će biti zamenjena.

- Svaki dan prolazim ovuda, više puta i odavno imam utisak da sa tim stablima nešto nije kako treba, iako nisam stručnjak. Na prvi pogled je delovalo da nisu baš zdrava i da će nešto morati da se poduzme. Nisam očekivao da će se morati vaditi, ali ako je to jedino rešenje onda podržavam - kaže sugrađanin.

Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

- Lipa je poprilično veliko drvo sa jakim korenom, velikom krošnjom, nije joj mesto u centru grada. Bilo bi problema za nekoliko godina, kad tad bi se moralo sve poseći i izvaditi. Neko je napravio ogromnu grešku kad ih je zasadio - kaže sugrađanka.

Neki od sugrađana su bili na rubu suza, sa posebnim emocijama posmatrali su "pilanje".

- Uz ove lipe sam odrastao, gledam i opraštam se od njih kao od nekog voljenog bića i zaista mislim, a ne želim da ispadnem patetičan, da će mi nedostajati! - dodaje sredovečni muškarac.

Posle poziva upućenog JKP "Čistoća i zelenilo", sa molbom da objasne zbog čega su stabla posečena, rečeno nam je da su oni samo "izvršioci" i da će nam se uskoro neko obratiti.

Na pitanja u vezi sa sečom stabala na Korzou upućena nadležnima, stiglo je saopštenje koje potpisuju Radoslav Vukelić, Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj i Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove, a koje prenosimo u celosti.

- Zamena stabala sitnolisne lipe, (Tilia cordata), na Korzou, (ukupno 11) je u toku, jer su postojeća usled negativnih spoljnih uticaja, pre svega dugotrajnih suša i visoke temperature, propala. Na njima su vidljiva oštećenja od dugotrajne suše – osušeni vrhovi stabala, ispucala i oštećena kora i tkivo. Ubrzano je sušenje i otpadanje grana, te sušenje čitavih stabala. Na žalost, prilikom sadnje pre dvadesetak godina, (1996-7), nije ostavljena mogućnost zalivanja i prihrane. Zamena će se vršiti kvalitetnim, sedmogodišnjim aklimatizovanim sadnicama srebrolisne lipe, a prilikom sadnje će biti postavljen sistem koji će omogućiti zalivanje i prihranu. Srebrolisna lipa, (Tilia tomentosa, var Seleste) koja je kompaktnije i uže, piramidalnije krošnje, je odabrana jer je autohtona, značajnih simboličnih vrednosti, a takođe su i građani su navikli na lipu, ali je i značajno otpornija na negativne mikroklimatske činioce od predhodne. Ova osobina srebrolisne lipe se jasno može videti u razlici u stanju lipa kod pozorišta i onih na korzou. Lipe kod pozorišta su i do 3 puta veće i lepše. Očekujemo da će za par godina ove lipe biti pravi ukras i ponos našeg grada i korzoa.

Zamena postojećih stabala se vrši na osnovu Programa održavanja zelenila na javnim površinama na teritoriji Grada Subotice za 2018. godinu koji je doneo Nadzorni odbor JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, a saglasnost na isti dalo Gradsko veće Grada Subotice. Ukupna vrednost sadnica je 88.000 dinara (8.000 dinara po sadnici), a troškovi sadnje će biti obračunati u skladu sa važećim cenovnikom JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica za ovu vrstu usluga, tako da će ukupna vrednost radova iznositi nešto preko 100.000 dinara. Radovi se finasiraju iz sredstava budžeta Grada Subotice.

Sistem za zalivanje i prihranu koji će omogućiti pravilnu negu se sastoji od perforirane cevi u filteru od kamena koja je ukopana pored stabla i može primiti oko 20 l vode i hranjivih materija - navodi se u saopštenju.

Išpanović je najavio i mogućnost obnove drvoreda u Nušićevoj ulici, u kojoj se nalazi nekoliko vrsta drveća, a od kojih, kako je istakao, najveći problem predstavlja Sibirski brez čije "korenje podiže trotoar, a krte grane predstavljaju opasnost za prolaznike i imovinu". Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, nakon zamene stabala na Korzou, postojeća stabla u Nušićevoj ulici biće zamenjena sadnicama kuglaste trešnje, u suprotnom, ova stabla biće zamenjena naredne godine u proleće, najavio je Išpanović.

Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

U OVIM USLOVIMA LIPE NISU IMALE BUDUĆNOST!

Stručnjaci smatraju da su ova stabla postepeno umirala, da je njihova sudbina posledica "vrelog betona" i nemogućnosti korenja da se pruža, ali i nedovoljne količine vode koja je bila potrebna drvetu da "živi".

Iako su lipe stare preko 30 godina, u boljim uslovima mogle su da budu još "srećnije i zdravije" i da krase ovaj grad i opijaju svojim mirisom još decenijama. Iako je sigurno mnogim sugrađanima teško gledati da lipe nestaju sa Korzoa, stiče se utisak da je ovo bilo neminovno.

Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

Izvor: Subotica.com

Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa

Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa Nastavak vađenja starih lipa sa Korzoa

Seča stabala lipe

Seča stabala lipe Seča stabala lipe Seča stabala lipe Seča stabala lipe Seča stabala lipe Seča stabala lipe Seča stabala lipe Seča stabala lipe
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 48
Pregleda: 10341

Povezane vesti

Povezane teme

seča drveća

korzo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.