Komentara: 11
Pregleda: 3179

Počela obnova Vodotornja na Paliću

25.07.2023. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
Dok se završavaju radovi na izgradnji akva parka i punom parom popločava pešačka staza uz jezero, građevinske skele okružile su i Vodotoranj, jedan od najvećih simbola Palića.
Počela obnova Vodotornja na Paliću

Zdanje Vodotornja, na samom ulazu u Veliki park, izgrađeno je 1912. godine, kad i ostali secesijski objekti. Međutim, čitav objekat, a posebno njegova ukrasna drvenarija su u veoma lošem stanju, te je za njegovu obnovu Pokrajinska vlada izdvojila 21.4 milion dinara.

S obzirom na to da se radi o kulturnom dobru velike vrednosti, obnova se radi uz nadzor i preporuke Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika. Kako su drveni stubovi pasarele direktno oslonjeni na tlo, pojavila se trulež u njihovim donjim zonama, te je u planu ili njihova restauracija ili potpuna zamena najugroženijih stubova. Takođe se obija i postojeći tzv. produžni malter, koji će biti zamenjen izvornim krečnim, biće stavljena i nova šindra, a projektom je predviđena reparacija oštećene opeke, kao i postavljanje hidroizolacije.

Kako je navedeno, rok za završetak radova je 120 dana.

Počela obnova Vodotornja na PalićuPočela obnova Vodotornja na Paliću

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 3179

Povezana vest

Povezane teme

vodotoranj palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.