Komentara: 9
Pregleda: 4099

Peter Blau: pozorište, asfaltiranje i zimske službe

10.12.2014. u 10:03h
Izvor: Subotičke novine
Na starom delu Pozorišta predstoji izlivanje betonske ploče, program puteva se privodi kraju, a snežne padavine biće spremno dočekane i u prigradskim naseljima, najavljuje direktor Direkcije za izgradnju Peter Blau
Peter Blau: pozorište, asfaltiranje i zimske službe

Ubrzana gradnja Pozorišta

Pred kraj godine, sudbina pozorišne zgrade, bar što se tiče starog dela, ubrzano se rešava, i ono što je najvažnije jeste da će, uprkos poodmaklom jesenjem periodu i na pragu zime, ovaj objekat biti pokriven najpre betonskom pločom, a zatim dobiti i krovnu konstrukciju.

— Trenutno su u toku pripreme za izlivanje ploče iznad Balske dvorane, što može da se radi i na ovim temperaturama. U toku je narudžba materijala i građe za krovnu konstrukciju koja će se nakon toga postavljati. Čim se steknu vremenski uslovi pristupiće se i zatvaranju objekta i unutrašnjim radovima. Za sada je malterisanje, koje je bilo predviđeno da uskoro počne, odloženo do povoljnijih temperaturnih prilika, jer je za to potrebna stabilna temperatura iznad 5 stepeni Celzijusovih. Bez obzira na odlaganje, ono će se vremenski uklopiti u planirani završetak četvrte faze na Pozorištu. Uskoro ćemo početi da radimo na tenderu za petu fazu, koja predstavlja konačan završetak zaštićenog dela objekta, i on će biti raspisan početkom naredne godine. Što se tiče sredstava, Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je za 2015. godinu predvideo 180 miliona dinara za nastavak izgradnje Pozorišta, a lokalna samouprava radi na iznalaženju i drugih izvora finansiranja, kako iz gradskog budžeta tako i iz republičkog Ministarstva kulture. Verujemo da će naredne godine uz završetak starog, moći da počnu radovi i na novom delu Pozorišta, kaže Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Asfalt za 12 ulica

Ove godine najveći deo radova na rekonstrukciji i izgradnji putne mreže finansirao se isključivo iz gradskog budžeta. Za to je utrošeno oko 60 miliona dinara i asfalt je dobilo 12 ulica.

— Od radova koji su u toku, Ulica grožđa u Mesnoj zajednici „Peščara“ gradi se sufinansiranjem, pola grad a pola Ministarstvo saobraćaja, kao što je bio slučaj i sa Teslinom ulicom nešto ranije. U Bajmoku, rekonstruiše se, takođe sufinansiranjem, ulica Rade Končara a sredstva od oko 50 miliona dinara obezbedila je „Ravnica“, Radna jedinica „Matijevića“. U budžetu za naredu godinu, čiji je nacrt već pripremljen, nastojimo da predvidimo daleko više sredstava i veći obim radova na saobraćajnoj infrastrukturi za 2015. godinu, i mada su izgledi da ćemo taj iznos u toku usaglašavanja sa budžetom na nivou grada ipak morati nešto da smanjimo, izvesno je da ćemo više moći da uradimo nego ove godine. Značajno je da smo predvideli i posao oko skidanja bankina, jer je to važno da se spreči izmrzavanje i prekomerno oštećivanje puteva, a važno je takođe da će se u programu naći i trotoari kao i rekonstrukcija biciklističkih staza, koje su u dužem periodu bile prilično zanemarene, kaže Peter Blau.

Zimska služba smanjuje troškove

Meteorolozi sneg predviđaju sredinom decembra, a bez obzira koliko belog pokrivača napada, zimske službe imaće čime da se sa njim izbore.

— Kao i svake godine, sa Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo“ potpisali smo ugovor do kraja budžetske godine, do 31. decembra, a posle praznika ugovoriće se i nastavak do 15. marta. Od prošle godine ostalo je agregata i soli za dve kompletne akcije, i rebalansom budžeta dodeljena su sredstva od četiri miliona dinara za nabavku dodatnih količina. Mehanizacija je već spremna u depou „Čistoće“ i može da se angažuje u slučaju potrebe. Ove zimske sezone novina je to da se sistemski rešava čišćenje puteva u prigradskim naseljima, onima koji nisu ni u programu „Puteva Srbije“ a ni u gradskom programu. Naime, sve mesne zajednice će dobiti gorivo za traktore, na osnovu potreba koje su iskazale, a u nekima će biti obezbeđene i ralice za sneg koje će se moći priključiti za traktore. Čišćenje će organizovati mesne zajednice po programu koji same odrede. U samom gradu neće biti izmena u odnosu na prošlogodišnji program, dakle, oko 110 kilometara glavnih puteva će se održavati i oko 200 kilometara sporednih, trotoara i javnih površina. Ukupni troškovi zimske službe iznosiće oko 32 do 33 miliona dinara, što je daleko manje nego prethodnih godina. Predviđeno je dvanaest akcija, ukoliko zima bude prosečna, ali u slučaju jačeg nevremena biće ih više, kaže Peter Blau.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4099
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Asfaltiranje ulica u Subotici

vojput

izgradnja narodnog pozorišta

zimska služba

peter blau

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.