Komentara: 17
Pregleda: 2643

Palićani počeli da razvrstavaju otpad, u toku podela plavih kanti u ovom naselju

15.03.2023. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Podela plavih kanti u naselju Palić uveliko je u toku, a građani iz nekoliko ulica već su počeli sa razvrstavanjem otpada. Kako navode iz JKP "Čistoća i zelenilo" 13. aprila će biti realizovano prvo odvoženje reciklabilnog otpada iz ovog naselja, a predviđeno je da se kante prazne svake druge nedelje. Podela na Paliću biće okončana do 4. aprila nakon čega se akcija nastavlja u nekoj drugoj mesnoj zajednici o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni.
Palićani počeli da razvrstavaju otpad, u toku podela plavih kanti u ovom naselju

Plava kanta od juče se nalazi u dvorištu Jovana Viraga koji je odmah počeo u nju da odlaže papir i plastiku.

Pozdravljam odluku da se i u našem gradu započne sa selekcijom otpada. Dobio sam novu kantu i neće mi biti teško da se prilagodim ovim promenama. Naprotiv, radujem se tome - objašnjava uhićeno vremešni Jovan - Rado ću da razvrstavam otpad. Neće mi biti teško da operem, osušim i propisno odložim ambalaže u plavu kantu - nadovezuje se Milka Mihailovski.

Palićani počeli da razvrstavaju otpad, u toku podela plavih kanti u ovom naselju

U plave kante, zapremine 120 litara, građani treba da odlažu reciklabilni otpad po uputstvu koje svi dobijaju od radnika "Čistoće".

- Ova kanta služi za odlaganje pretežno ambalažnog otpada, odnosno u nju se stavlja čist karton i papir, razne vrste plastike, limenke i konzerve (oprane i očišćene od ostataka hrane), kao i tekstil i odeća - objašnjava Nikola Jovičić iz JKP "Čistoća i zelenilo" - Kante se dele besplatno, radnim danima od 9 do 14h i nadamo se da će građani biti revnosni i da će poštovati uputstva.

Palićani počeli da razvrstavaju otpad, u toku podela plavih kanti u ovom naseljuZelena kanta, koju građani u većini mesnih zajednica već poseduju, služi za odlaganje takozvanog vlažnog otpada.

Tu prvenstveno treba odlagati ostatke od pripreme hrane, pelene, prljavi papir, opuške od cigareta, pune vreće usisivača, ohlađeni pepeo i zeleni otpad - priča Jovičić - U nekoj narednoj fazi u planu je i razvrstavanje tog zelenog otpada, jer on ima određenu energetsku vrednost. Palićani počeli da razvrstavaju otpad, u toku podela plavih kanti u ovom naseljuTrenutno se ka Regionalnoj deponiji usmerava 50 odsto komunalnog otpada iz Subotice, a taj procenat će se povećavati.

- Dobili smo 20 novih radnika, odnosno 5 vozača i 15 iznosača, tako da je u planu da veći procenat otpada odvozimo na Regionalnu deponiju - najavljuje sagovornik i dodaje da od finansijskih sredstava zavisi kada će početi prva faza sanacije i rekultivacije "Aleksandrovačke bare" - Projekat postoji i očekujemo da će nam iz Republike biti odobrena određena sredstva koja će omogućiti početak radova na sanaciji deponije. Prva faza podrazumeva podizanje obodnog nasipa oko tela deponije, čime će biti sprečeno širenje otpada sa tela deponije. Ukoliko uspemo da obezbedimo sredstva radovi na izgradnji oboda bi mogli početi ove godine.

Palićani počeli da razvrstavaju otpad, u toku podela plavih kanti u ovom naselju

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 2643
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

reciklaža

nikola jovičić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.