Komentara: 6
Pregleda: 2775
Foto

Otvorena izložba grafika Nikole Radosavljevića

31.07.2020. u 15:10h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji Subotica posle vanrednog stanja postavljena je prva izložba i posetioci mogu da uživaju u sjajnoj postavci grafika Nikole Radosavljevića „Kuća na jezeru“.
Otvorena izložba grafika Nikole Radosavljevića

Postavka mladog, a izuzetno uspešnog umetnika iz Užica, sastoji se iz tri tematske celine nazvane „Kuća na jezeru“, „Hazarski rečnik“ i „Aurora“, a ovo je prvi put da su predstavljene na jednom mestu.

- Izložba je nastala kao pokušaj da se umreže dva potpuno različita vremena i prostora. Izložba je u palati Ferenca Rajhla, poznatog subotičkog arhitekte, a ja dolazim iz jednog potpuno drugog prostora, i geografskog i fizičkog. Samim time, ta dva karaktera su prilično kontrasna i opozitna, a ja sam publici u Subotici ponudio pogled kroz prozor kuće na jezeru koja se nalazi u brdovitom gradu - objašnjava Nikola Radosavljević. - Na taj način, pokušao sam da izbrišem razlike koje su nam nametnute rođenjem i identitetom. Celokupni opus je nastajao pet godina, od 2015. do 2020. godine, s tim da je bilo prekida dok nisam usaglasio tehnologiju i postupak rada. Ovde je premijerno izložena u celini, čak je i ja sad prvi put vidim u ovoj formi.

Otvorena izložba grafika Nikole RadosavljevićaIzložba je ranije dogovorena i nije na radost poklonika grafičke umetnosti menjala termin, uprkos epidemiološkoj situaciji.

- Ja sam optimista i nisam želeo da dozvolim da pandemija utiče na standardni tok. Galerije i institucije koje se bave vizuelnom umetnošću su jedina bezbedna mesta za kulturu, može da se kontroliše protok ljudi. Manjih problema je bilo tokom transporta radova, jer su u pitanju veliki paketi - dodaje umetnik. - Ljudi su u šoku, jer se uopšte nešto dešava u sferi kulture.

Otvorena izložba grafika Nikole RadosavljevićaInače, Nikola Radosavljević je najmlađi doktor umetnosti u Srbiji i predstavljaće našu zemlju na Prvom svetskom trijenalu grafike malog formata u Jekaterinburgu u Rusiji.

- U pitanju je izuzetno talentovan umetnik čija postavka izložena u Savremenoj galeriji predstavlja zapise njegovog rada i svi oni imaju dve strane sagledavanja i nivoa iščitavanja. Kada na prvi pogled obiđete izložbu, videćete da je u pitanju pejzaž, ali tematski nivo nije tako jednostavan, jer on kroz njih progovara o mnogo slojevitijim stvarima - ističe Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije. - Ciklusi „Kuća na jezeru“ i „Hazarski rečnik“ kreću iz jednog intimnog dela, vezanog za život i poreklo umetnika, a potom ta mikro realnost prelazi u globalnu scenu. On je progovorio o borbama pojedinca protiv represije, položaja umetnika i same kulture u teškim vremenima kada je skrajnuta i najviše trpi.

Otvorena izložba grafika Nikole Radosavljevića

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2775
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

izložba radova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.