Komentara: 6
Pregleda: 6364

Osnovne i srednje škole stupile u jednočasovni štrajk upozorenja

05.09.2017. u 16:45h
Izvor: RTV Yueco
Prosvetni radnici u 23 osnovne i srednje škole u Subotici, stupili su u jednočasovni štrajk upozorenja. Ukoliko do 15. septembra, Vlada ne počne pregovore sa Sindikatom obrazovanja Srbije, najverovatnije će od 6. oktobra početi generalni štrajk.
Osnovne i srednje škole stupile u jednočasovni štrajk upozorenja

- Štrajk prosvetara odvija se tako što u prvoj smeni nije održan prvi čas, koji neće biti održan ni u drugoj smeni, dok u školama koje imaju samo jednosmensku nastavu, nije održan samo prvi čas - rekao je Čedomir Baroš, predsednik GO Sindikata za obrazovanje Srbije.

Sindikat za obrazovanje Srbije uputio je dopis premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, u kojem su zatražili da do 15. septembra počnu pregovori sa tim Sindikatom. Ukoliko do tada ne počnu pregovori i ako se ne ispune zahtevi koje su zatražili, najverovatnije će od 6. oktobra stupiti u generalni štrajk, poručuju iz Sindikata za obrazovanje.

- Zahtevi su povećanje zarada u obrazovanju, iznad nivoa republičkog proseka, i povlačenje predloga Zakona o zaposlenima u javim službama i Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja. To su dva ključna zahteva, iz kojih proizilaze svi drugi, naredni zahtevi, koji se nalaze u dopisu - istakao je Baroš, dodajući da je jedan od zahteva i da se povuče odredba o zabrani zapošljavanja do kraja ove godine, s obzirom na to da je gotovo trećina zaposlenih u obrazovanju, zaposlena je na određeno vreme. 

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Srbiji ima oko 4.500 zaposlenih u obrazovanju koji su višak, a prema rečima predsednik GO Sindikata za obrazovanje Srbije, jedan deo zaposlenih će otići u penziju, dok će drugi uzeti otpremnine.

- U sve škole su poslati dopisi, kako bi se zaposleni izjasnili da li žele da uzmu otpreminu i napuste prosvetu. Što se tiče Subotice, među članovima Sindikata, imamo samo dva nastavnika koja nemaju punu normu, te ćemo i taj problem u skorije vreme rešiti. Postoje tri liste na kojima je moguće videti ko predstavlja višak, ko ima nepotunu normu, i koja pozicija nam je potrebna za zapošljavanje. Onog trenutka kada neki nastavnik ili profesor, izgubi određen broj časova, postoji informacioni sistem "Dositej", gde može da pogleda koja slobodna radna mesta postoje. Za radno mesto aplicira kod direktora te ustanove, koji ima obavezu da u roku od dva dana odgovori. U protivnom, ako nastavnik nije zadovoljan, podonosi zahtev Upravi za praćenje i angažovanje zaposlenih u obrazovnju, koja dalje rešava taj postupak - objasnio je Baroš.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6364
Povezane teme

subotica srednje škole

osnovne škole subotica

štrajk prosvetara

štrajk upozorenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.