Komentara: 1
Pregleda: 3071
Foto

Okončan Kviz za podsticanje čitanja „Čitam i skitam”

03.04.2014. u 02:37h
Izvor: subotica.rs
U čitaonici Gradske biblioteke Subotica juče je, na Međunarodni dan knjige za decu, održana završna svečanost i izvlačenje nagrada povodom završetka Kviza za podsticanje čitanja u osnovnim školama pod nazivom „Čitam i skitam”. Subotica je bila i domaćin nacionalne proslave Međunarodnog dana dečije knjige, koji je ustanovljen na dan rođenja svetski poznatog dečijeg pisca Hansa Kristijana Andersena.
Okončan Kviz za podsticanje čitanja „Čitam i skitam”

Tokom dvomesečne akcije u Gradsku biblioteku učlanjeno je 1.100 đaka, a u kvizu čija je tema ove godine bila „Upoznajmo narode kroz priču” učestvovalo je oko 800 učenika iz svih subotičkih osnovnih škola. Podeljeno je 165 nagrada koje su dodelili sponzori kviza (bicikl, izlet, USB memorije, slatkiši, ulaznice za 3 D bioskop, Dečije pozorište, ZOO vrt, Mekdonalds obroci, školski pribor, knjige, majice...).

Učenici su imali zadatak da pročitaju pet narodnih bajki, a pet odabranih naroda sa kojima su se upoznali su: Italijani, Rusi, Finci, Indijanci i Japanci. Popunjavali su onlajn upitnik, tako što su odgovarali na pitanja iz pročitanih bajki, a uslov za učešće bio je i obavezno članstvo u Gradskoj biblioteci. Kviz se realizuje već šestu godinu zaredom, na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

Pomoćnica gradonačelnika za oblast kulture, dr Etela Jerinkić, podsetila je učesnike kviza da se uz knjigu lepše raste.

- Naš narod može da bude ponosan, jer kroz narodnu mudrost imamo izreku ’Knjiga je učitelj u mladosti, a prijetelj u starosti’. Ili da pomenem reči prvog srpskog ministra obrazovanja koji je rekao: ’Knjige! Knjige, a ne zvonce i praporce’. Mislim da je to i danas aktuelno, možda čak i aktuelnije nego u ono vreme. Vašim vršnjacima bi trebalo da poručite da se učlane u Gradsku biblioteku i da otkriju čari koje ona ima. Biblioteka je, svakako, nezaobilazna u razvoju ljubavi prema knjizi, jer, podsetiću vas, uz knjigu se lepše raste, istakla je Etela Jerinkić.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić je poručio učenicima da su svi pobednici.

- Na kraju smo još jednog divnog kviza ’Čitam i skitam’. Na kraju smo još jedne naše kampanje i svi smo pobednici. Ono što je ovog puta najzanimljivije jeste da je Subotica zvanično grad koji predstavlja Srbiju u ovom međunarodnom takmičenju i proslavi dana knjige. Od sveg srca vam čestitam. Naš onlajn kviz koji smo uveli prošle godine pokazao se kao fantastičan. Vi veoma rado učestvujete i snalazite se u popunjavanju upitnika. I zaista nema lepšeg prizora ovde u čitaonici nego videti vas ovako zadovoljne, nasmejane i pametne, uz knjigu, istakao je Dragan Rokvić.

Svetski dan dečije knjige ustanovljen je 1967. godine na predlog Međunarodne unije za dečiju knjigu IBBY sa ciljem da podstakne decu na ljubav prema knjizi i čitanju, kao i da upozori na književno stvaralaštvo za decu.

Tokom svečanosti prigodan program izveli su članovi Plesnog studija „Larisa”.

Izvor: subotica.rs
Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam" Završetak akcije "Čitam i skitam"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 3071
Povezane teme

gradska biblioteka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.