Komentara: 103
Pregleda: 11569
Video
Foto

Održana svečanost povodom Dana grada

01.09.2017. u 15:38h > 16:42
Izvor: Subotica.com
Podizanjem zastave i svečanom sednicom Skupštine grada danas je svečano obeležen Dan grada Subotice. Na svečanoj sednici uglednom agronomu dr Andriji Peić Tukuljac, dodeljeno je zvanje „Počasni građanin“, dok su priznanje „Pro Urbe“ dobili Čaba Paško, Ivan Šarčević i Lajoš Vekonj.
Održana svečanost povodom Dana grada

Proslava 238 godina od kada je Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada počela je podizanjem zastave uz zvuke duvačkog orkestra, ali i zvižduke manje grupe okupljenih građana kod Plave fontane.

Po prvi put, ovim povodom, na ulazu u Gradsku kuću postavljen je detektor za metal, a uz pojačane mere obezbeđenja, svečanosti su mogli da prisustvuju samo oni koji su se nalazili na spisku gostiju, odnosno posedovali specijalne propusnice (organizacija, mediji, izvođači). Privatno obezbeđenje skupa i prisustvo velikog broja uniformisanih i policajaca u civilu na mestu dešavanja unelo je nervozu među građane.

Održana svečanost povodom Dana grada

Održana svečanost povodom Dana grada

Svečanoj sednici su prisustvovali predstavnici republičke i pokrajinske vlasti i poslanici u parlamentima Srbije i Vojvodine, predstavnici Konzulata Hrvatske i Mađarske i Vicekonzulata Italije, delegacije pobratimskih gradova i vojvođanskih opština, predsednici nacionalnih saveta sa sedištem u Subotici, dosadašnji počasni građani i gradonačelnici, direktori javnih preduzeća, odbornici.

Goste je pozdravio domaćin, gradonačelnik Bogdan Laban podsećajući na sve što je aktuelna gradska vlast, uz podršku i dobru saradnju sa republičkom i pokrajinskom Vladom, uradila u proteklih 14 meseci.

Održana svečanost povodom Dana grada

Održana svečanost povodom Dana grada

- Okupljeni na današnjoj svečanosti, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu, u skladu sa suživotom i multietničnosti, imamo razloga za slavlje, jer ovogodišnji Dan grada slavimo u lepšoj i naprednijoj Subotici. S ponosom ističemo da smo višenacionalni grad u kome žive mnoge zajednice koje su dale doprinos razvoju svog grada. Subotica nastavlja da se razvija u duhu tradicije a da istovremeno odgovara svim zahtevima modernog doba – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban - Trn u oku, godinama nedovršena zgrada Narodnog pozorišta ulazi u sedmu fazu izgradnje, koji obuhvataju završetak radova na fasadi novog i završetak unutrašnjih radova na starom delu objekta. Posle četvrt veka, koliko se gradi „Ipsilon krak“ Koridora 10, pušteni su u saobraćaj prvu funkcionalni kilometri, posle sedam decenija od kako je izgrađena obnovljena je Letnja pozornica, posle obnove fasade u toku je rekonstrukcija unutrašnjosti Sinagoge i taj posao privodimo kraju.

Održana svečanost povodom Dana grada

Laban je podsetio i da je u Slobodnoj zoni novi pogon otvorila kompanija „Kontinental“, kojoj će se uskoro pridružiti italijanska kompanija „Kaminda“, a za potrebe Zone izgrađen je dvosmerni saobraćajni priključak na državnom putu, a završetak izgradnje carinskog terminala je ovog meseca.

- Sve to je urađeno zahvaljući trudu i radu gradskih institucija, a pritom nismo povećavali cene komunalnih usluga i svakog trenutka se trudimo da zaštitimo naše sugrađane – poručio je gradonačelnik - Zahvaljujem se svim gradskim ustanovama, ali i privatnom sektoru, za svako otvoreno radno mesto.

Nakon govora gradonačelnika usledila je desetominutna projekcija dokumentarnog filma u kojem su svi prisutni mogli da pogledaju retrospektivu dešavanja u poslednjih, okvirno, godinu dana, koji su se odnosili pretežno na razna otvaranja, susrete sa zvaničnicima, manifestacije koje su se održavale, kao i podsećanja na neka priznanja koje je Grad Subotica dobio za razna dostignuća i uspehe.

Održana svečanost povodom Dana grada

Održana svečanost povodom Dana grada

Izvor: Subotica.com

Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini

Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini Obeležavanje Dana grada - Program na maloj bini
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada

Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Obeležavanja Dana grada - svečana sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice

Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 103
Pregleda: 11569

Povezane vesti

Povezane teme

dan grada

proslava dana subotice

proslava dana grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.