Komentara: 0
Pregleda: 2331

Obnova galerijskog prostora Likovnog susreta

20.04.2012. u 17:18h
Izvor: SuMedija
Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić i direktorica subotičke galerije Likovni susret Olga Šram potpisali su ugovor o restauraciji galerijskog prostora u Rajhlovoj palati, jednoj od najreprezentativnijih građevina u Subotici.
Obnova galerijskog prostora Likovnog susreta

Za rešavanje problema rasvete i tekuće popravke unutrašnjih prostorija Likovnog susreta iz pokrajinskog bužeta izdvojeno je ukupno 800 hiljada dinara.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić istakao je ovom prilikom da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje iz najmanje tri razloga podržao restauraciju galerijskog prostora u Likovnom susretu.

- Ova Galerija je jedna od najznačajnijih ustanova kulture u Srbiji, Vojvodini i Subotici. Pored značajnog godišnjeg repertoara, kada izlažu najrenomiraniji autori moderne likovne scene, Galerija je i jedna vrsta muzeja, jer u svom fundusu ima preko 1200 eksponata - rekao je Milorad Đurić i dodao da je drugi značajan razlog zbog kog je podržana restauracija Likovnog susreta, obeležavanje 50. godišnjica postojanja i rada ove ustanove kulture. Treći, ne manje važan razlog je zgrada Rajhlove palate, u kojoj je Likovni susret smešten, reprezentativno zdanje koje samo po sebi zaslužuje pažnju, rekao je Đurić.

Direktorica Likovnog susreta Olga Šram istakla je u periodu od 2003. do 2005. rađena spoljašnja restauracija zgrade Rajhlove palate kada su obnovljeni obnovljeni krov, prednja i dvorišna fasada. Zahvaljući sredstivima Pokrajine i Grada Subotice prošle godine započela je restauracija unutrašnjih prostorija, i najpre je obnovljen reprezentativni svečani hol.

- Ostao je nam je problem izložbenih prostorija koje zahtevaju zaista temeljnu restauraciju, a jedan od najvećih problema je rasveta galerijskog prostora u prizemllju i na spratu. Uz pomoć Sekretarijata za kulturu Vlade Vojvodine obezbeđena su inicijalna sredstva za rešavanje ovog problema, a preostala sredstva obezbediće Grad Subotica - rekla je Olga Šram.

Galerija Likovni susret osnovana je pre pet decenija, 1962. godine, i danas poseduje reprezentativni fond od preko 1200 eksponata renomiranih slikara, grafičara, skulptora i keramičara iz nekadašnje Jugoslavije. Od 1968. godine, Likovni susret je smešten u Rajhlovoj palati, jednom od najraskošnijih zdanja subotičke secesije. Palata je dobila po svom vlasniku i projektantu Ferencu Rajhlu, koji je ovo zdanje podigao 1904. kao porodičnu kuću, ali je zbog bankrota, već 1908, bio prinuđen da je napusti. Smatra se pravim remek-delom arhitekture s kraja 19. i početka 20. veka, na kojoj je Ferenc Rajhl demonstrirao umeće i talenat vrhunskog arhitekte.

 

* * * * *

NAGRADNA IGRA ZA PETAK (20.04.) JE ZAVRŠENA

U toku je nagradna igra za sve posetioce sajta - delimo komplete karata za ovogodišnji Trenchtown, dovoljno je samo da odgovorite na sledeća pitanja:

1. Pored muzičkog programa, koje su ostale vrste programa koje su deo Festivala Trenchtown-a? navedite minimalno 3
2. Koje godine se održao 4. Trenchtown?
3. Koja dva poznata beogradska DJ-a su bili izvođači na prvom Trenchtown-u (DJ stage)

... i da svoje odgovore pošaljete na e-mail webmaster@subotica.com
Prva dva posetioca koji pošalju svoje odgovore, i pri tome su tačni - nagradićemo ih kompletima. Spisak dobitnika objavljujemo na ovoj stranici

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2331
Povezane teme

likovni susret

rajhl palata

ferenc rajhl

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.