Komentara: 2
Pregleda: 3402
Foto

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

03.04.2021. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Šetnjom po centru grada i simboličnom podelom plavih balona, farbanih jaja i drugih ukrasa u našem gradu je obeležen Svetski dan osoba sa autizmom.
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ovogodišnji Dan osoba sa autizmom obeležen je drugačije. Veliko okupljanje je izostalo, ali se zato akciji farbanja jaja i ukrasa  priključilo pet stotina osnovaca iz šest škola i jednog vrtića. Deca su u akciji „Oboji jaje u plavo, budi mi prijatelj“ farbala jaja, a članovi udruženja su ih poklanjali sugrađanima.

- Želeli  smo da vidimo šta i koliko građani znaju o autizmu. To je stanje koje je prisutno 24 sata i zajedno treba o njemu da pričamo ne samo 2. aprila već stalno. Ali problem je u nama. Treba da se pokažemo javnosti i da uvek pozovemo ljude da isprate naše aktivnosti. Krećemo u borbu za prava osoba sa autizmom – poručuje Suzana Skenderović, majka dečaka sa autizmom i jedan od osnivača gradskog udruženja “Autizam Subotica”. -  Najveći probem kada dete ima autizam je kasna dijagnostika, jer dijagnoza stiže oko pete godine, a ne kada ima dve godine, kada roditelji počinju da se obraćaju stručnjacima za pomoć. Detetu treba logoped, defektolog, potrebno je osnaživanje porodice da ne bi izgubila značaj, jer pretežno postaje jednoroditeljska porodica.

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Grad Subotica podržava rad udruženja “Autizam Subotica” a u znak podrške Gradska kuća i Palata Ferenca Rajhla bile su osvetljene plavom bojom. Takođe, već drugu godinu Grad je uvo uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta, koju koristi 70 porodica.

- U prošloj godini, putem javnog konkursa za oblast društveno-humanitarnog rada I kulture podržali gradsko udruženje sa ukupno 800 hiljada dinara. Gradsko udurženje je aktivno tokom cele godine I imamo jako dobru saradnju i podržaćemo njihov rad i ove godine – najavljuje Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalnu zaštitu. – Razgovaramo sa udurženjima, pratimo njihove potrebe, a uprkos teškoj situaciji jedina oblast gde nisu smanjena izdavanja za socijalna davanja.

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmomMeđu đacima koji su se priključili akciji su učenici OŠ “Matko Vuković” koji su sa puno ljubavi farbali jaja.

- Bilo je uključeno 60 učenika naše škole zbog organizacije samih radionica. Deca se vrlo rado priključuju ovakvim akcijama, jer se u našoj školi uvek trudimo da budemo podrška i deci I njihovim roditeljima – ističe Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković”, u kojoj ide 48 đaka kojima je potrebna dodatna podrška. – Kroz svakodnevne aktivnost mi deci dajemo neki vid podrške, a to je značajno i za drugu decu koja od malih nogu vide šta je vršnjačka podrška koja je značajna za sve.

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom Obeležavanje Dana dece sa autizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 3402
Povezane teme

osobe sa autizmom

autizam

svetski dan osoba sa autizmom

ilija đukanović

suzana skenderović

udruženje za pomoć osobama sa autizmom

svetski dan autizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.