Komentara: 31
Pregleda: 8031
Foto

Obeležen Dan zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja"

17.02.2018. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Zavičajna zajednica "Slavonija i Baranja" Subotica proslavila je 15. februara svoju krsnu slavu - Sretenje Gospodnje. Na tradicionalnom okupljanju uz pesmu i razgovore evocirale su se uspomene, obnavljala i širila poznanstva.
Obeležen Dan zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja"

Slavski kolač je osveštao i presekao sveštenik Dragan Stokin, a ovogodišnja kuma bila je veroučiteljica OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Subotica Vukosava Eraković, dok se kumstva za sledeću godinu prihvatila Milijana Cvetičanin.

- Nema ništa bez zajedništva, okupljanja i međusobnog uvažavanja između nas Srba, i uvek se veselim kad dođem na ovako lepo organizovana zavičajna druženja. Nedavno me Vladika Jovan Ćulibrk, Episkop Slavonski iz Pakraca, pozvao da prisustvujem i služim na arhijerejskoj liturgiji u Jasenovcu, a pripala mi je čast da budem i kum na svečanosti. Ipak, jako sam bio iznenađen i tužan kada sam sagledao posledice nedavnog rata,  ugledavši spaljene i neobnovljene bogomolje. Ovakvi skupovi mi bude nadu da ćete smoći snage da svojim radom i uz podršku zajednice uspete u nameri da te posledice budu što manje i da se okrenemo izgradnji lepše budućnosti ali bez prava da zaboravimo prošlost. - rekao je starešina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, otac Dragan Stokin koji je takođe apelovao na sva udruženja da pokažu solidarnosti i uzmu učešća shodno svojim mogućnostima u doniranju novca za izgradnju novog hrama Srpske pravoslavne crkve na Prozivki.

Obeležen Dan zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja"

Prigodnim govorom goste su pozdravili mr Stevan Bošnjak i Blagoje Acan, predsednik i potpredsednik Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ kao i drugi gosti. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su naučni radnici koji su govorili o delima znamenitih Slavonaca kao što je, između ostalih, Milutin Milanković.

- Drago mi je što mogu pozdraviti moje zemljake iz Slavonije i Baranje pristigle nakon poslednjeg rata. Ponovnim oživljavanjem rada našeg udruženja želimo da okupimo sve pripadnike našeg naroda koji je u rasejanju, a koji je izbegao sa  tih prostora. Mi sa ponosom ističemo da  potičemo sa prostora gde je rođen naš blaženopočivši Patrijarh Pavle Stojčević i sa radošću ističem  što smo bili i ostali njegovi zemljaci. - rekao je magistar Stevan Bošnjak, presednik ZU "Slavonija i Baranja" i član Francuske akademije nauka. - Na prostoru Severnobačkog okruga  ima nas više hiljada i danas mogu reći da mi svoj zavičaj nikada nismo i nećemo zaboraviti. Neki pesnik je rekao davno, zavičaj je tamo gde su tvoji prijatelji,kolege,rodbina i oni koje volite

Tokom druženja, Aleksandar Toković, kantautor iz Subotice, pevao je pesme iz Slavonije i Baranje čime je, po rečima domaćina manifestacije, probudio najlepša osećanja nostalgije kod gostiju. Na krsnoj slavi gosti su bili gosti iz Bajmoka, Sombora, Bačke Topole, Novog Sada, Novog Kneževca i naravno Subotice.

Obeležen Dan zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja"

Prisutnima se obratio i Dragan Dašić, poznati advokat, humanista i borac za ljudska prava. Dašić se zahvalio na prilici i časti da bude deo ovog tradicionalnog skupa.

- Živeo sam u Belom Manastiru do poslednjeg rata, dolaskom u Suboticu našao sam novi dom, ali korene i zavičaj nisam zaboravio. Izgradio sam karijeru kao sudija i predsednik  Suda, danas sam advokat. Kao i do sada spreman sam i uvek  otvoren da pomognem mnogim našim zemljacima, u cilju zaštite njihovih prava ili povratka imovine. - rekao je Dašić

Izvor: Subotica.com
Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja" Krsna slava Zavižajne zajednice "Slavonija i Baranja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 8031
Povezane teme

zavičajna zajednica "slavonija i baranja"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.