Komentara: 21
Pregleda: 4719
Foto

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

10.10.2021. u 17:06h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen-kompleks palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obeleženo 77 godina od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem.

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu, gradonačelnik je istakao da je Spomenik žrtvama fašizma mnogo više od umetničkog dela, ted a je to “svetinja za naš grad, jer su pod njim sahranjeni oni koji su, tih oktobarskih dana, pre 77 godina odlučno stupili u borbu protiv zla koje je okupiralo njihovu rodnu grudu više od tri godine”.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

- Kako ih je predvodio za života, tako sa svojih šest istaknutih palih boraca i počiva njihov slavni komandant Jovan Mikić Spartak. Subotički junaci iz 1944. sahranjeni su ovde, zajedno sa sedam žrtava okupatorskog terora iz 1941. godine. Time je simbolički zatvoren krug, između onih koji se nisu mirili sa zlom koje nas je okupiralo pre osam decenija i onih koji su ga konačno porazili pre sedamdeset i sedam godina – podsetio je  Bakić, dodajući da je nedavno obnovljena Žuta kuća, iza čije se, prelepe arhitekture tokom okupacije krio zloglasni zatvor i mučilište u kojem je, uz desetine drugih Subotičana, herojski stradao i Matko Vuković. - Te 1941. godine prvi je mučki ubijen Lazar Nešić, na trećem spratu Gradske kuće. Mnoge lepe subotičke palate I ulice postale su poprište zločina, a čitava naselja proterana su u logore.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Vrhunac strahota, podsetio je Bakić, bilo je proterivanje četiri hiljade subotičkih Jevreja u logore smrti, a svemu tome  na kraj stala je herojska Crvena armija, koje je na današnji dan 1944. godine, zajedno sa Subotičkim partizanskim odredom, oslobodila naš grad.

- Grad Subotica je ove godine, posle mnogo vremena, obeležio i početak Drugog svetskog rata na ovom prostoru i to ćemo nastaviti da činimo i narednih godina, uvek na drugoj tački stradanja u našem gradu i okolini. Da se ne zaboravi zašto uvek moramo da slavimo 10. oktobar – jasan je Bakić. - Naš grad je poslednje počivalište za tri stotine ruskih junaka koji su ginuli na frontovima koji su i nekoliko stotina kilometara daleko od Subotice.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač izrazio je zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na negovanju svetlih tradicija NOB-a.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

- Današnji dan je najveći praznik za Suboticu. Zbog korone nije održana svečana sednica Skupštine grada i svečana akademija – rekao je Bakrač. – Dok je Srbija vodila borbu sa okupatorom, Subotica je imala velikih problema sa Hortijevcima, koji su činili razna zlodela. Veliku ulogu u oslobođenju imala je Osma vojvođanska udarna brigada u kojoj je bilo dosta Subotičana. To se ne sme zaboraviti.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Obeležavanje 77. godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 4719
Povezane teme

oslobođenje grada subotice

polaganje venaca

dan oslobođenja subotice

stevan bakić

spomenik žrtvama fašizma

maksim bakrač

dan oslobođenja subotice u drugom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.