Komentara: 0
Pregleda: 3164

Obavezno čuvajte uplatnice

07.03.2011. u 17:20h
Izvor: RTV Yueco
Obavezno čuvajte uplatnice

Subotičani više od godinu dana čuvaju uplatnice, nakon što izvrše bilo kakvu uplatu u banci ili pošti. Gradski ombudsman kaže da uplatnice treba čuvati dok uplata ne zastari, što može biti jednu, tri, ili deset godina, u zavisnosti od svrhe uplate. Ukoliko lice ne sačuva uplatnicu, a ona mu zatreba, uvek može da istu da potraži na uplatnom mestu gde takve potvrde čuvaju do 5 godina.

Subotičani kažu da su po pitanju čuvanja uplatnica uredni, jer nikada ne znaju kada će ona ponovo zatrebati. Prema zakonu o obligacionim odnosima najkraći rok za zastarivanje jeste godinu dana, čega se mnogi i pridržavaju.

Gradski ombudsman kaže da je problem oko uplatnica kompleksno pitanje. U slučajevima kada u njegovu kancelariju dolaze građani sa sličnim problemima najvažnije je proveriti da li je uplata već zastarila. Opšti rok zastarelosti jeste 10 godina, ali samo ukoliko nije zakonom drugačije određeno. U bankama kažu da, iako prema zakonu o oblikacionim odnosima većina uplata zastareva nakon godinu dana, kod njih se uplatnice čuvaju 5 godina.

Postoje međutim, i slučajevi kada je zbog pokrenutih sudskih postupaka poželjno čuvati priznanice o plaćenim računima i po isteku tog roka. Naime, dešava se da sudski postupci koji su pokrenuti blagovremeno traju duže, tako da sud može da zatraži dokaz o plaćenom računu i nakon roka od godinu dana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3164
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.