Komentara: 12
Pregleda: 5281
Foto

Nove biste subotičkih revolucionara na starom mestu

29.10.2019. u 14:07h
Izvor: Subotica.com
Novoizlivene biste od bronze Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića danas su postavljene na postojeća postolja ispred zgrade "Vojvođanske banke" na Trgu Lazara Nešića.
Nove biste subotičkih revolucionara na starom mestu

Nakon što su u martu prošle godine ukradene, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture angažovao se da pronađe investitora, koji bi finansirao ponovno izlivanje bisti trojice subotičkih revolucionara. JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje se odazvalo pozivu, dok su replike originalnih modela Mire Sandrić, Olge Jevrić i Ane Bešlić dobijene od Gradskog muzeja.

- Procenat štete koja je nastala otuđenjem, meri se vrednošću koja je uložena. S obzirom na to da smo imali gipsane modele i da je trebalo samo da se izliju tri glave, bilo je potrebno oko 450.000 dinara, što bi verovatno bilo dublo skuplje da su modeli ponovo morali da se izrade. To je neprocenljiva šteta, jer autori originalnih modela više ne postoje, dok se same biste nalaze u kontakt zoni zaštićenog jezgra i time uživaju status kulturnog dobra - objasnila je Maja Rakočević Cvijanov, vajar konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Nove biste subotičkih revolucionara na starom mestu

Kako je postupak vraćanja spomenika kulture u prvobitno stanje veoma zahtevan, Rakočević Cvijanov ističe da bi se u budućnosti trebalo raditi više na njihovoj zaštiti da se ne bi dogodilo da ponovo budu ukradeni ili oštećeni.

- Pored toga što postoji video nadzor, koji je tehničko zaštitna mera, trebalo bi da se postavi više osvetljenja kako bi se povećala svest o tome koliko su značajna naša kulturna dobra, angažovati i druge nadležne ustanove, komunalnu policiju, policiju, prosto sprovesti na veći sistem zaštite - poručuje Rakočević Cvijanov.

Nove biste subotičkih revolucionara na starom mestu

Biste od bronze Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića postavljene su šezdesetih godina prošlog veka, ispred tadašnje zgrade Sreskog komiteta Saveza komunista, u znak poštovanja prema neustrašivosti i nepokolebljivosti subotičkih komunista u borbi protiv fašizma.

Izvor: Subotica.com
Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića Montaža bronzanih bista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5281

Povezane vesti

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

spomenici

subotica spomenici

biste

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.