Komentara: 11
Pregleda: 12633

Nekoliko ulica u Aleksandrovu dobilo kanalizaciju i put

06.10.2016. u 13:31h
Izvor: Subotičke novine
Stanovnici nekoliko ulica u starom delu Aleksandrova ove godine konačno imaju kanalizaciju, a Siriška i Stražilovska ulica asfaltiraju se sredstvima preostalim od samodoprinosa građana. Vodovod i kanalizacija Šandorčanima omogućio otplatu priključaka na dvanaest rata
Nekoliko ulica u Aleksandrovu dobilo kanalizaciju i put

Već decenijama, nijedan zbor građana u Mesnoj zajednici Aleksandrovo nije prošao a da stanovnici Kameničke, Siriške i Stražilovske ulice, u južnom delu naselja, čije ulice izlaze na Bikovački put, nisu postavljali pitanje kada će dobiti kanalizaciju i da li se planira izgradnja puta. Više nisu imali gde da iskopaju septičke jame, a one postojeće bile su prepune i često se izlivale. Rešavanje problema dugi niz godina je odlagano, ne samo zbog nedostatka novca, nego i zbog toga što je ovaj teren niži i kanalizacija ne bi imala pad prema kolektorskoj mreži.

1998. godine, kada je uvođen samodoprinos na 15 godina, iz istih razloga kanalizacija je izostala, ali se u programu našlo asfaltiranje Siriške i Stražilovske ulice (pošto je Kamenička relativno dobro rešena kamenom kockom).  Međutim, Zakon o planiranju i gradnji koji je nakon izglasavanja samodoprinosa stupio na snagu, naložio je da se ulice ne mogu asfaltirati pre polaganja kanalizacije – pa se došlo u pat-poziciju: bilo je sredstava za put, ali ne i za kanalizaciju. Samodoprinos je okončan septembra 2013, a novac za puteve je ostao neutrošen.

Prošle godine Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine za rešavanje problema kanalizacije u ove tri ulice u Aleksandrovu, u kojima ima oko 150 kuća, obezbedila je 13,9 miliona dinara, dok je lokalna samouprava u budžetu našla 2,8 miliona dinara, tako da su radovi počeli pre tačno godinu dana, a završeni 31. marta ove godine. Projektovanim rešenjem, radi prevazilaženja visinske razlike, ugrađeni su crpna stanica i potisni cevovod a kanalizaciona mreža obuhvatila je deo Futoške ulice, Sirišku i deo Ilindenske, Stražilovsku, Kameničku i takođe deo Ilindenske. Prijemnik za novoizgrađenu uličnu kanalizaciju je postojeći industrijski kolektor u Tolminskoj ulici.

U Kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj kažu da je upotrebna dozvola za kanalizaciju izdata 27. juna i da je nakon toga moglo da počne asfaltiranje ulica.

Konačno bez septičkih jama!

U Mesnoj zajednici Aleksandrovo, rukovodstvo koje je uspostavljeno pre godinu dana nasledilo je niz nerešenih problema, ali ne kriju zadovoljstvo da je dugogodišnjim nevoljama stanovnika Siriške, Stražilovske i Kameničke ulice došao kraj.  Sada imaju mogućnost priključenja na gradsku kanalizaciju, ekipe „Voj-puta” završile su asfaltiranje Siriške ulice, a za neki dan će i Stražilovska, u kojoj se radovi privode kraju, dobiti put.

„Bilo je malo problema oko toga kako da se izvedu radovi da bi kanalizacija funkcionisala i kada bude jači priliv atmosferskih padavina, ali je i to rešeno pa računamo da će septičke jame postati prošlost. Kod Siriške i Stražilovske kanalizacija je sprovedena sredinom ulice, dok je u Kameničkoj sa strane, u zelenom pojasu. Građani su zainteresovani za priključke i već je nekoliko uvelo kanalizaciju, a Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija omogućilo im je otplatu na godinu dana, tako da su uslovi povoljni i verujemo da će većina prihvatiti da se priključi na sistem. Dovoljno je da uplate prvu ratu pa da dobiju priključak. Ima i dvoje-troje koji izjavljuju da im ne treba kanalizacija i da su zadovoljni septičkim jamama jer ne žele da plaćaju usluge odvođenja, ali to su pojedinačni slučajevi”, kaže predsednik Skupštine u Aleksandrovu Nikola Milićević i dodaje da je bilo veoma važno da se asfaltiranje završi pre zime, da građani više ne bi gazili blato.

NEPRIJATNI MIRISI - Da nije sve tako idealno, predstavnicima mesne zajednice koji su došli da ih posete, skreću pažnju građani Stražilovske ulice, koji se žale na neprijatne mirise iz „Alpaka”, čiji pogoni zauzimaju jednu stranu ove ulice.

„Gušimo se od isparenja, oseća se na aceton i lepak, toliko jako da štipa nos i oči, a sada već danima ne možemo da otvorimo prozore od ovih neprijatnih mirisa.  Čak i radnici koji rade u ovoj ulici to osećaju i pitaju nas kako mi uopšte ovde možemo da živimo. Pisali smo peticije, uvek kad dođe kontrola onda je „stanje u granicama normale”, ali mi u to ne verujemo. Zagađenje je konstantno, leti i zimi, i mi nemamo ništa protiv da oni rade, ali neka nekako to reše, neka izdignu odvod za te gasove ili stave filtere”, kaže Spomenka Nađ iz Stražilovske 24.

U Stražilovskoj, gde još nije položen asfalt, neki žure da urade priključak pre toga, jer će na taj način troškovi biti manji. Ipak, potpredsednik Skupštine Vladimir Nješković ima primedbu da je prilikom izgradnje kanalizacije moglo da se pristupi drugačije i omogući građanima da posle asfaltiranja ne mora da se razbija tek urađeni asfalt:

„Po meni je izvođač, ili projektant, tu malo zakazao, jer kad je već urađena kanalizacija, trebalo je odmah napraviti izvode za priključke, tako da posle može da se priključuje ko kada hoće i kada to odluči. Ljudi su zadovoljni, oslobodiće se septičkih jama, imaju kanalizaciju, put, vodu za piće već od ranije, gas, telefon, kablovsku – znači kompletnu infrastrukturu za ovo malo naselje”, kaže Nješković. Ostaje još da se reši pitanje kako da se ove tri ulice, koje su paralelne, povežu, pa da saobraćaj može da se odvija kružno.

„Njih u dužini od oko 60-70 metara spaja deo 367. Nove ulice, koja je neasfaltirana, dok na drugom kraju izlaze na Bikovački put. Pokušaćemo da na ovom spoju poravnamo zemljani put, da ga nabijemo i naspemo tucanikom, tako da vozila mogu da cirkulišu, da kamioni sa ogrevom, na primer, ne moraju da okreću u ulici”, kaže Vladimir Nješković.

Građani: „Svanulo nam je!”

Neutrošena sredstva samodoprinosa koji su građani Aleksandrova plaćali 15 godina mogu se samo namenski utrošiti, što znači na radove koji su bili predviđeni u njegovom programu. U protivnom, kada bi postojala želja da se nešto izmeni, morao bi se raspisati referendum. Ali za time neće biti potrebe, jer će nakon asfaltiranja Siriške i Stražilovske ulice ostati relativno malo nepotrošenog novca.

„Iz sredstava samodoprinosa koji je završen pretprošle godine ostalo je približno oko 21 milion dinara sa PDV-om, i mi ćemo se u taj iznos uklopiti asfaltiranjem ove dve ulice, dok će u Kameničkoj ostati put kakav jeste, ali stanovnici ove ulice će dobiti kanalizaciju, dok su vodu već ranijeimali.  Računamo da će ostati oko 200.000 dinara, sa kojima ćemo videti šta ćemo, jer sve ono za čega je novac samodoprinosa bio namenjen već je urađeno. Bilo bi dobro da uradimo trotoar u Palate Dobrojevića na primer, ili da popravimo biciklističku stazu na Beogradskom putu, ali to nije u programu samodoprinosa. Ovo pitanje stavićemo na dnevni red Skupštine mesne zajednice i razgovaraćemo sa pravnom službom u lokalnoj samoupravi da vidimo gde bi taj novac mogli da kanališemo a da to ne bude protivzakonito”, napominje Nikola Milićević.

U Siriškoj ulici presijava se novi, tek položeni asfalt. Kod broja 5 zatičemo Ljubomira Vujčića, koji je kao i mnogi njegovi susedi dugo čekao na ovaj dan:

„U ovoj ulici živim 16 godina, tako da ima onih koji su od mene mnogo duže priželjivali da stignu put i kanalizacija. Nisam još rešio priključenje na kanalizacionu mrežu, jer moram prethodno da rešim legalizaciju kuće, ali ću to svakako učiniti u skorije vreme”, kaže Vujčić.

Nekoliko ulica u Aleksandrovu dobilo kanalizaciju i put

Ana Ivić iz Stražilovske 34 i predsednik Skupštine Aleksandrova Nikola Milićević u razgovoru

U Stražilovskoj ulici radi se podloga za asfalt, i za nekoliko dana i ona će biti završena.

„Odrasla sam u ovoj kući, moji roditelji su bili tu od 1952. godine, i sada u svojoj 70-toj sam dočekala put i kanalizaciju, pa će red biti da to malo i proslavimo.  Još se nismo priključili, malo sporije ide jer ne možemo da platimo da nam kopaju u dvorištu pa sin sam radi, a on je zaposlen pa kada stigne...”, objašnjava nam Ana Ivić iz Stražilovske 34, a njen suprug Stipan dodaje: „Put smo čekali celog života.  Šta da kažem? Svanulo nam je!”

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 12633
Povezane teme

Asfaltiranje ulica u Subotici

mesna zajednica aleksandrovo

aleksandrovo

asfaltiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.