Komentara: 1
Pregleda: 3106

Ne odustaju od peticije za očuvanje gerontološkog kluba

18.02.2016. u 09:46h
Izvor: TV Subotica
Ne odustaju od peticije za očuvanje gerontološkog kluba

Čini se da poslednja Skupština grada na kojoj je usvojena Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnoj upravi izazvala ne samo nemir, već i paniku i to među našim najstarijim sugrađanima.

Naime, tokom rasprave moglo se čuti da je prvobitna Odluka podrazumevala otpuštanje čak 73 zaposlena u sistemu otvorene zaštite, što bi značilo i zatvaranje gerontoloških klubova. Iako je na sednici rečeno da je problem rešen i da nijedan zaposleni u oblasti socijalnih usluga neće ostati bez posla, članove Gerontološkog kluba „Zorka“ su ove informacije veoma zabrinule i odmah su počeli sa potpisivanjem peticije. Direktor Gerontološkog centra, Petar Balažević, kaže da nema mesta panici, ali da svakako postoji razlog za zabrinutost.

„Ovo je jedino mesto gde možete da častite čitavu kafanu za 200 dinara“ kaže jedan od članova Gerontološkog kluba „Zorka“ dok igra karte. Članovi koji se ovde okupljaju mogu da popiju kafu po ceni od neverovatnih 7 dinara, a za 135 dobiju čitav ručak. Ivan Prćić je inicirao i organizovao potpisivanje peticije protiv ukidanja gerontoloških klubova. Kaže da im klub znači mnogo, a iako su čuli da je u pitanju dezinformacija, ne odustaju od peticije.

Direktor Gerontološkog centra, Petar Balažević, potvrđuje da je za malo došlo do toga da Subotica ostane bez otvorene zaštite, međutim, uz određene intervencije, doneta je Odluka da se ovaj vid socijalnih usluga sačuva. Balažević dodaje da su sredstva koja Grad izdvaja za ovu namenu s godinama sve manja, te da će 2016. za njih svakako biti godina izazova.

Gerontološki klubovi su jedan deo otvorene zaštite, dok je drugi deo pomoć i nega u kući, koju koristi čak 820 starijih sugrađana, iako su potrebe daleko veće.

Gerontoloških klubova u Subotici ima 10, 6 u gradu i 4 u prigradskim naseljima, a prvi je otvoren davne 1971. godine u Kertvarošu i svrstao je Suboticu u pionire u oblasti otvorene zaštite u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Trenutno, gerontološki klubovi broje oko 7000 članova, dok je aktivnih oko 2000.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3106
Povezane teme

gerontološki subotica

gerontološki centar subotica

socijalna zaštita

petar balažević

dom za stare

dom za odrasle

gerontološki klub subotica

dom za negu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.