Komentara: 7
Pregleda: 3269

Nadstrešnica kao privremeno rešenje za fasadu koja čeka rekonstrukciju

06.11.2020. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Zbog izuzetno lošeg stanja u kojem se fasada već godinama nalazi, te ugrožene bezbednosti prolaznika, zgrada na Trgu republike pod brojem 2 dobila je nadstrešnicu čiju postavku je naložio građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, iz kojeg poručuju da je u pitanju privremeno rešenje koje "ne ugrožava niti oštećuje fasadu".
Nadstrešnica kao privremeno rešenje za fasadu koja čeka rekonstrukciju

Zgrada na Trgu republike 2 predstavlja kulturno dobro Subotice, što je vrlo dobro poznato i našim  sugrađanima koji su se iznenadili kada su videli da se na njenu fasadu postavlja nadstrešnica, narušavajući spoljašnji izgled ovog jedinstvenog objekta.

- Kako je moguće na sred glavnog Gradskog trga, na objektu čija je fasada pod republičkom zaštitom, graditi drvenu nadstrešnicu koja pokriva ulaz u butik - zapitao se jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Nadstrešnica kao privremeno rešenje za fasadu koja čeka rekonstrukcijuIz Sekretarija za inspekcijsko-nadzorne poslove pojašnjavaju da je u pitanju privremeno rešenje, kojem se pribeglo zbog izuzetno lošeg stanja u kojem se fasada već godinama nalazi. Kako navode, Rešenjem građevinskog inspektora iz septembra prošle godine, stambenoj zajednici zgrade naložena je hitna intervencija koja je podrazumevala da se sa krova i fasade uklone delovi skloni padu i postavi zaštitna ograda celom dužinom ulične fasade kako bi se zaštitili prolaznici.

- Zaštitna ograda ostaje sve dok se ne otkloni opasnost od pada delova krova i fasade. Naložene mere iz Rešenja su tek sada izvršene postavljanjem nadstrešnice kojom se sprečava da delovi krova i fasade padaju na pešačku stazu čime bi se ugrozili život i zdravlje ljudi. Nadstrešnica je privremeno rešenje koja ne ugrožava niti oštećuje fasadu - navode iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, dodajući da za njenu postavku nisu bili potrebni uslovi Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer neće ostati trajno na objektu.

Nadstrešnica kao privremeno rešenje za fasadu koja čeka rekonstrukcijuZavršena 1912. godine po projektu Alfreda Hajoša u stilu bečke secesije, zgrada na Trgu republike 2 podignuta je kao Palata osnovne mađarske štedionice, o čemu svedoče natpis "Kreditna banka" i ornamen košnice kao simbola bankarstva, koji su i danas prisutni na njenoj fasadi. Ona je ujedno i najkasnije izgrađen objekat u kompleksu čuvenog "Trougla", a budući da se nalazi u zaštićenom gradskom jezgru, predstavlja objekat od posebne vrednosti. Međutim, neadekvatno održavanje dovelo je do propadanja ove zgrade, te u poslednjih nekoliko godina nisu retki slučajevi obrušavanja delova fasade i krova na pešačku stazu i prolaznike, zbog čega joj je rekonstrukcija više nego neophodna.

Nadstrešnica kao privremeno rešenje za fasadu koja čeka rekonstrukciju

Da bi to uskoro moglo da se dogodi, bilo je naznaka početkom godine, kada je Uprava za kapitalna ulaganja opredelila 200 miliona dinara za revitalizaciju, izvođenje konzervatorsko-restauratorskih i građevinsko-zanatskih radova na ovoj i još dve fasade zgrada na Korzou 4 i u Branislava Nušića 2, dok je Grad Subotica trebalo da podrži projekat sa još 47 miliona dinara. Međutim, usled krize izazvane korona virusom, rebalansom pokrajinskog budžeta odlučeno je da se od finansiranja ove investicije odustane.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3269

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

obnova fasade

rekonstrukcija fasade

sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.