Komentara: 2
Pregleda: 1785

Međunarodni dan OSI obeležen i u Subotici

04.12.2012. u 02:55h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici ne postoje zvanični podaci o broju osoba sa invaliditetom, ali se procenjuje da je taj broj između 12 i 15 hiljada, saznaje yu eco povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U prostorijama Udruženja “ZaJedno”, ovaj dan je obeležen prigodnim programom i skupom predstavnika udruženja i institucija koje se bave osobama sa invaliditetom.
Međunarodni dan OSI obeležen i u Subotici

Učenici osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” pesmom su otvorili program obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Udruženju “ZaJedno” u Subotici. Udruženje broji oko 2000 članova od kojih su oko 350 članova OSI. U Udruženju smatraju da u Srbiji imamo dobre zakone vezane za OSI, ali da se javljaju problemi sa sprovođenjem tih zakona . Udruženje “ZaJedno” je postavilo za cilj da utiče na celo društvo da se zakon sprovede na pravilan način.

Jedan od predavača na današnjem skupu, bio je direktor Gerontološkog centra, koji je govorio o mogućnostima projektnog finansiranja organizacija OSI. On smatra da je položaj OSI u Subotici bolji, uklanjaju se arhitektonske barijere, gradska uprava je bolja prema njima, a konkursi za budžetsko finansiranje Udruženja su dobri.

Nacionalna služba za zapošljavanje, osim što evidentira nezaposlene osobe sa invaliditetom, nudi i određene programe. 2009. godine, kada zakon o zapošljavanju OSI nije bio primenjivan, bila je zaposlena 21 osoba sa invaliditetom za celu godinu. Ove godine, zahvaljujući primenom tog zakona koji je stupio na snagu 2010. godine, zaposleno je preko 190 osoba sa invaliditetom.
Udruženje “ZaJedno” je specifično po tome što ne deli OSI po patologiji, nego su svi zajedno u udruženju – OSI, roditelji, stručnjaci i volonteri. U Udruženju, preko 38 sati nedeljno, posvećuju aktivnostima za OSI. U programu obeležavanja Međunarodnog dana OSI, učestvovala su i deca iz OŠ “Žarko Zrenjanin” koja su imala zadatak da naslikaju našu planetu. U Subotici ne postoje zvanični podaci o broju osoba sa invaliditetom, ali se procenjuje da je taj broj između 12 i 15 hiljada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1785
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.