Komentara: 0
Pregleda: 2836

Medijska strategija vojvođanskih Mađara

28.11.2011. u 02:14h
Izvor: Magyar Szó
Medijska strategija vojvođanskih Mađara

Medijskom strategijom vojvođanskih Mađara 2011-2016, koja je usvojena na prošlonedeljnoj sednici Nacionalnog saveta Mađara, predviđa se umrežavanje elektronskih medija vojvođanskih Mađara. Cilj je da se emituje 24-časovni radio i tv program. Centar vojvođanske mađarske radio-mreže biće mađarska redakcija Radio Novog Sada, a koordinator televizijske mreže vojvođanskih Mađara biće Televizija Panon, sa sedištem u Subotici. Prema ovoj zamisli, redakcije i dopisnici uključeni u ovu mrežu će materijale slati u zajednički tonski i filmski centar i raditi na osnovu njega, a pored toga se previđa razmena emisija, zajednička dopisnička mreža i priprema zajedničkih emisija. U televizijsku mrežu će se, pored televizija Panon, Televizije Mozaik i mađarske redakcije Televizije Vojvodina, uključiti i lokalni studiji. U planu je i priprema zajedničkog tv-dnevnika, koji bi bio dostupan u svim područjima Vojvodine. Izgradnju mreže bi koordinirala Upravna kancelarija Nacionalnog saveta Mađara, a za njeno funkcionisanje bi godišnje obezbedila i posebna budžetska sredstva.

U oblasti elektronskih medija Nacionalni savet Mađara inicira preuzimanje suosnivačkih prava bez neposrednih finansijskih obaveza u slučaju Radio Subotice, Televizije Mozaik i Radio Regije. Izgradnja vojvođanske mađarske televizijske mreže je već započela i prema strategiji biće oformljena do kraja iduće godine. Izgradnja radio-mreže započeće u martu i trajati do kraja 2014. godine.

Štampane medije, među njima „Mađar so“ i „Het nap“ očekuju velike promene. U oba lista će odmah započeti ocenjivanje rada rukovodećih struktura, direktora, glavnog urednika, kao i saradnika. Takoreći, biće pretresen rad redakcija, što ne znači, prema rečima savetnice za informisanje u NSM Eržebet Zite Šimon, da se očekuju otkazi, ali se može dogoditi da će biti promena u radnom rasporedu zaposlenih. Ocenjivanje rada trajaće do 30. juna 2012. U slučaju oba lista cilj je priprema čitljivijeg, savremenijeg i prodavanijeg izdanja. Strategija pred medijske radnike postavlja prilično ambiciozan cilj: tiraž u oba lista treba povećati za 20 odsto, a za ostvarenje zapisanog u strategiji odgovara glavni urednik, a u slučaju neispunjavanja može biti razrešen.

U slučaju „Mađar so“-a, osim unutrašnjih reorganizacija, strategija propisuje i smanjenje cene. Sada je jedini dnevni list vojvođanskih Mađara najskuplji dnevnik u Srbiji. Strategijom se navodi da se racionalizacijom procesa i troškova pripreme lista može smanjiti cena novina. Akcioni plan koji se odnosi na ovo razradiće rukovodeće telo i direktor „Mađar so“-a, sa rokom do 30.juna iduće godine.

List će se izmeniti i po izgledu i sadržaju. To precizno znači promenjenu formu, novi profil, izgled, uređivačku koncepciju, obnavljanje redakcije podele poslova, kao i jačanje domaće i inostrane dopisničke mreže. Osim ovog, naravno, očekuju se promene i u strukturi kuće. Od kada se list priprema u tri grada (Novom Sadu, Subotici i Senti), sedište u Novom Sadu je delimično neiskorišćeno. Strategija se bavi i sudbinom ove zgrade, a nekadašnja kuća „Forum“ postaće Mađarski medijski i kulturni centar. Ovde će mesta dobiti i Televizija Mozaik, kao i druge kulturne i nevladine organizacije koje doprinose obogaćivanju društvenog života Mađara. Ovde će biti i novinarski klub, a biće organizovane i izložbe, kulturni, umetnički i naučni programi, a tu će biti i mesto za stručno osposobljavanje novinara. U zgradi će biti i prodavnica mađarskih listova i knjiga, da bi ovde, na jednom mestu, mogle da se kupuju novine i knjige na mađarskom jeziku, prvenstveno izdanja „Mađar so“-a i „Forum“-a. Pripreme za formiranje mađarskog medijskog centra već su u toku, a završetak rada koji je planiran u etapama očekuje se krajem 2013.

Naravno, i listove koji se pojavljuju kao dodaci „Mađar so“-a očekuju promene, kao što je to slučaj i u pogledu funkcionisanja štamparije.

O „Het nap“-u strategiji piše da su u ovom listu „svesno, planski i imajući u vidu međunarodne trendove i vojvođanske mađarske specifičnosti neophodne značajne novine, kako bi mogao da bude ponuđen tržišni nedeljnik okrenut čitaocima, imajući u vidu da samo kvalitetan list koji podstiće na inicijativnost može da pridobije čitaoca“ i da on treba da bude popularniji i prijemčiviji za kupovanje. Zahtev je povećanje tiraža za 20 odsto. Da bi se to ostvarilo, prema strategiji, potrebno je da ovaj list bude „raznobojan, dinamičan, da ne izgubi iz vida trendove međunarodnog novinskog tržišta, ali da nastavi 65-godišnju tradiciju nedeljnika i da se prilagodi navikama čitalaca, promenama očekivanja – što su ciljevi izmene profila“. Pripreme za ostvarenje ovog cilja su već u toku, a krajnji rok je 30. Jun 2012. godine.

Etičke komisije neće biti, ali će biti jednog stručnog tela koje će nadzirati primenu vrednosnog sistema sadržanog u strategiji. Trećinu devetočlanog tela činiće predstavnici štampanih medija, trećinu predstavnici elektronskih, a trećinu će predstavljati pojedinci koje će imenovati Nacionalni savet Mađara. Strategijom se u 20 tačaka definišu zahtevi koje treba da ispunjavaju mediji koji služe javnom interesu. Među njima je negovanje interesa zajednice i identiteta, kao očekivanja po različitim područjima o kojima ovi mediji treba da izveste.

Prema rečima savetnice za informisanje u NSM-u Eržebet Zite Šimon, većina predloga iz široke stručne rasprave koja je prethodila, uključena je u konačnu verziju Medijske strategije vojvođanskih Mađara.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2836
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

mađari u vojvodini

magyar szo

medijska strategija vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.